ACTUALITAT

La tasca dels arxius, al punt de mira

Entre el 3 i el 12 de juny els arxius de Barcelona obren les seves portes per donar a conèixer el seu funcionament i la seva documentació

El 9 de juny és el Dia Internacional d'Arxius | Ajuntament de Barcelona, Arxiu Municipal de Barcelona
per Redacció, 16 de maig de 2024 a les 14:45 |
El 9 de juny de 1948 es va crear el Consell Internacional d'Arxius (ICA) amb el suport de la UNESCO. Per commemorar aquesta data, i com a reconeixement a la tasca de preservació dels arxius, l'ICA organitza cada any la Setmana Internacional dels Arxius (SIA). Enguany, aquest seguit d'actes tindran lloc del 3 al 12 de juny de 2024 en diversos arxius de la ciutat de Barcelona.

La SIA començarà el 3 de juny a l’Arxiu Municipal del Districte de Les Corts. A les 11.00h, els visitants podran conèixer els espais i el funcionament del recinte i, a més, podran accedir al fons documental de l'entitat centenària Societat Coral l’Espiga. Cal tenir en compte, però, que les places són limitades i que és necessària la inscripció a través d'aquest formulari. A les 18.00h, la Sala de Plens del Districte de Sants-Montjuïc acollirà l'acte «1984-2024, la Barcelona dels 10 districtes: Nova distribució territorial i administrativa de la ciutat». La historiadora, autora i comissària d'exposicions Mireia Capdevila parlarà de la divisió de Barcelona en deu districtes i dels motius que van propiciar aquest fet fa quaranta anys. Com en l'acte anterior, les places són limitades i s'han de reservar mitjançant aquest enllaç.

El dimarts 4 de juny a les 11.00h l'Arxiu Municipal del Districte de Sant Andreu obrirà les seves portes per mostrar la seva documentació original sobre el passat de l'antic municipi de Sant Andreu de Palomar, annexionat forçadament a Barcelona el 20 d'abril de 1897. Podeu sol·licitar una de les places limitades aquí. A les 18.30h, Daniel Venteo, historiador i museòleg, inaugurarà l'exposició «Els documents de la Barcelona Contemporània», que conté documents sobre Barcelona que daten des del 1820 fins als nostres dies. L'entrada a aquest acte, que tindrà lloc a l'Arxiu Municipal Contemporani de Barcelona, és lliure.

L'Arxiu Municipal del Districte de Nou Barris oferirà un itinerari guiat per les seves instal·lacions el dia 5 de juny a les 11.00h. En el recorregut, que requereix inscripció prèvia en aquest formulari, es parlarà sobre la creació del districte, que aquest any celebra el seu 40è aniversari. De 17:30 a 19:00h, Laura Fortuny i Sílvia Domènech moderaran un col·loqui entre treballadors d'arxius i els seus usuaris i usuàries. A la sala d'actes de l'Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, conversaran sobre necessitats i propostes de millora del servei. Per accedir a l'acte, caldrà reservar una plaça per mitjà d'aquest enllaç. El darrer acte del dia serà d'entrada lliure al Pati de la Casa de l'Ardiaca de l'Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona. A les 19.00h, s'inaugurarà «INTRAMURS: El temps que habita l'Arxiu», una mostra de fotogafies organitzada per Arqueologia del punt de vista que commemora el centenari de la Declaració de l'edifici de Casa de l'Ardiaca com a monument nacional. 

L'edifici conegut com a Vil·la Cecília conté l'Arxiu Municipal del Districte de Sarrià-Sant Gervasi. El 6 de juny a les 11.00h, qui reservi una plaça en aquest formulari podrà acostar-se a la documentació dels antics municipis Sarrià, Sant Gervasi de Cassoles i Vallvidrera. Paral·lelament, també a les 11.00h, a la Llanterna de l'Auditori, tindrà lloc la visita a l'exposició «L'Auditori, 25 anys», que explora la trajectòria urbana, artística i institucional del recinte. A més, es presentarà una intervenció arquitectònica de Clara Solà-Morales a la façana de l'edifici. Per acabar, es preveu una visita a l'Espai de documentació i recerca del Museu de la Música. L'acte, coordinat per Jordi Alomar (director del Museu de la Mñusica i del Centre Robert Gerhard) i Marisa Ruiz (Cap de Col·leccions i documentació), té places limitades que cal reservar en aquest formulari. A les 18.00h, el doctor en Geografia especialitzat en transport urbà Albert González Masip, oferirà el recorregut d'autor «Transport i ciutat: creixement en paral·lel». Reservant una plaça en aquest enllaç, serà possible accedir a la Sala de consulta de l'Arxiu Municipal Contemporani de Barcelona, on González Masip parlarà sobre l'evolució dels transports i la ciutat a la llum dels documents de l'arxiu.

El 7 de juny a les 11.00h l'Arxiu Municipal del Districte de Gràcia oferirà una visita per conèixer la història del metro a Barcelona. Fa cent anys, aquest mitjà de transport va entrar en funcionament per primera vegada i l'Arxiu es troba en un dels llocs clau vinculats a aquest esdeveniment: la plaça Lesseps. Podeu reservar places per descobrir l'evolució de Gràcia en relació als transports, aquí.

«Posem ordre al nostre arxiu digital» és el títol del taller de bones pràctiques per a l'organització documental personal que tindrà lloc a l'Aula d'activitats de l'Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona el dia 10 de juny de 17.00h a 19.30h. Núria Parera, Olga Piedrafita i Marta Saiz, responsables d'Arxiu i Gestió Documental a l'Arxiu Municipal de Barcelona proporcionaran eines bàsiques d'organització de directoris electrònics a tothom qui reservi una plaça a través d'aquest formulari.

L'acte que clourà la SIA serà la inauguració de l'exposició «Família, amics i fotografia. Entorn de l'espai fotogràfic a la llar». El 12 de juny a les 18.30h es podrà accedir a la instal·lació sobre fotografia familiar comissariada per Jordi Calafell a l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona.

Trobareu tota la informació sobre la Setmana Internacional dels Arxius en aquest enllaç. 
Participació