MEMÒRIA

S'inaugura a La Model una exposició sobre els refugis de la Guerra Civil

La mostra fotogràfica, comissariada per Ana Sánchez i Xavier Domènech, es podrà veure des del 30 de març al 31 de juliol

Refugi de l’antiga fàbrica Casas, ubicada al carrer de la Verneda, al Clot. | Ana Sánchez
per Redacció, Barcelona | 26 de març de 2023 a les 13:11 |
La periodista Ana Sánchez, interessada des de sempre pels temes de memòria històrica va descobrir a la seva arribada a Barcelona fa més de vint anys un patrimoni riquíssim en el subsol de la ciutat que servava la memòria de milers de ciutadans que havien construït i conviscut en refugis durant la Guerra Civil espanyola. A través d'una tasca ingent de documentació en col·laboració amb l'historiador Xavier Domènech han fet recerca sobre l'estat actual d'aquests espais i la seva vida al llarg de vuit dècades, i els han fotografiat en els darrers  dos anys.
Aquesta feina es podrà veure a La Model de Barcelona a partir de dijous dia 30 a l'exposició "1.322 Refugis antiaeris de Barcelona", amb les fotografies d'Ana Sánchez que pretenen documentar, amb una mirada artística, la brutalitat de les construccions i els detalls humanitzadors que encara s'hi conserven, així com les fotografies de situació de l'exterior dels mateixos a la ciutat.
1.322 és el nombre de refugis documentats dels quals la mostra en recull 40 i n'hi ha de diverses tipologies, des de refugis privats, en el subsol d'alguns edificis o cases a refugis comunitaris i institucionals, dissenyats per allotjar fins a 2.500 persones. Alguns d'ells són visitables gràcies a la voluntat dels veïns, les associacions per a la recuperació de la memòria i l'acció de les institucions.
Una selecció d'aquestes fotografies i els textos que les acompanyen es podran veure també en el llibre 1.322. Una mirada fotogràfica als refugis antiaeris de Barcelona, que publicarà pròximament l'Ajuntament de Barcelona, amb la producció de L'Avenç. 
Amb motiu del 85è aniversari dels bombardeigs més cruents sobre la ciutat els dies 16 i 17 de març s'han celebrat també les jornades internacionals “Refugis. Ciutadania, memòria i subsol a Europa”, organitzades per l'Ajuntament de Barcelona i l'Observatori Europeu de Memòries (EUROM).
 
Participació