ACTUALITAT

Roser Vernet i Marta Pera, dos dels Premis Ciutat de Barcelona 2023

Els guardons també han estat per Gabriela Cabezón Cámara ('Las niñas del naranjel') i Mar García Puig ('La historia de los vertebrados / La història dels vertebrats')

La cerimònia d'entrega serà el 13 de febrer, al Saló de Cent | Premis Ciutat de Barcelona 2023
per Redacció, 2 de febrer de 2024 a les 13:50 |
Ja són públics els guardonats en les disciplines de lletres pels Premis Ciutat de Barcelona 2023, que seran per a Roser Vernet, Marta Pera Cucurell, Gabriela Cabezón Cámara i Mar García Puig.

L’obra Lo mig del món (Club Editor), de Roser Vernet, rebrà el guardó de Literatura en Llengua Catalana. El jurat, integrat per Llucia Ramis (presidenta), Mercè Sàrrias, Alba Sabaté, Marina Espasa i Víctor García Tur, n'ha destacat l'ús de la llengua que evoca el paisatge i el fet que situï el món rural al centre de la reflexió contemporània. Vernet és una de les veus del llibre Cuixà, exili i refugi. Un testimoni al peu del Canigó (1965-1985), de Jordi Tomàs, publicat per L'Avenç. Podeu recuperar la conversa que hi vam tenir al pòdcast Punt Volat aquí. 

Pel que fa el guardó de Traducció en llengua catalana, s'ha distingit Marta Pera Cucurell per la traducció de l’anglès al català d’Orlando de Virginia Woolf (Viena Edicions). Els membres del jurat, Míriam Cano (presidenta), Marc Donat, Susanna Rafart, Xènia Dyakonova i Marc Rubió, han valorat la "llengua viva i versàtil" de la traducció, que "actualitza un clàssic". Marta Pera Cucurell ha traduït alguns dels títols de L'Avenç, els Diaris, de Katherine Mansfield i Infelicitat perfecta, de Peter Handke. El passat mes de gener, vam publicar al número 504 de la revista l'avançament editorial del seu text "D'on venim", part del llibre T’estimo com la sal. Les filles parlen del pare. 19 relats i un conte (Viena, 2024), editat per M. Carme Junyent Simona Škrabec.

Las niñas del naranjel (Random House) de Gabriela Cabezón Cámara, rebrà el premi de Literatura en llengua castellana. Integraven el jurat Esther Zarraluki (presidenta), Ana María Iglesia Pagnotta, Isabel Sucunza, Pablo Martín Sánchez i Diego Falconí. N'han valorat, entre d'altres aspectes, la manera com aborda el discurs colonial i de gènere, 

Finalment, el llibre La historia de los vertebrados / La història dels vertebrats, de Mar García Puig, ha estat distingit amb el premi Agustí Duran i Sanpere d’Assaig, Humanitats i Història de Barcelona. El jurat, format per Andrea Soto Calderón (presidenta), Pau Alsina, Jorge Luis Marzo, Iván de la Nuez i Mireia Capdevila, n'ha ressaltat el fet que estigui escrit de manera original en català i castellà, i la manera com aborda "la relació entre feminisme, maternitat, poder i política sanitària".

Els guardons, amb una dotació de 9.500 €, es lliuraran el proper dimarts 13 de febrer. La cerimònia serà al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona, a les 18.00h. 

L'Avenç va rebre el Premi Ciutat de Barcelona de Comunicació l'any 2014

 
Participació