REVISTA

"L'arquitectura del poder sota la Barcelona postal"

La periodista Ana Sánchez ens mostra les entranyes de l'edifici de Correus al número 503

L'edifici de Correus, empremta de l'urbanisme de la Barcelona moderna | Ana Sánchez
per Ana Sánchez, 26 de desembre de 2023 a les 10:05 |
Aquest desembre, estrenem la secció "Espais i memòria" amb el reportatge de la periodista Ana Sánchez “L’arquitectura del poder sota la Barcelona postal” al número 503. La peça compta amb fotografies excepcionals de l’edifici de Correus i l’antiga estació de metro, gràcies a l’accés a espais inèdits tant a la superfície com al subsol. A més, una de les imatges il·lustra la coberta de desembre, un número que gira entorn del triangle memòria, literatura i ciutat. 


"La Barcelona postal, la noucentista, la burgesa, la borbònica, la republicana, la desarrollista i la tardofranquista se superposen a l’edifici de Correus i a l’estació de metro perduda al seu subsol. La zona que ocupa, al capdavall de la Via Laietana, conforma un extraordinari paisatge de la memòria del segle XX, superficial i soterrat alhora. Fotografiar-les és també recordar les violentes transformacions urbanístiques que van afermar els fonaments de la Barcelona moderna fa cent anys.", escriu Ana Sánchez, quan les imatges comencen a explorar els racons de l'edifici de Correus.

Quan davalla al subsol, continua: "Mentre el capitalisme s'obria pas a la superfície, el 1924 la companyia Gran Metropolitano inaugurava al subsol la primera línia de Barcelona, que unia les places de Catalunya i Lesseps. Alhora, treballava en un ramal que baixava per la Via Laietana fins al Portal de Mar per connectar amb l'estació de França. El 20 de febrer de 1934, l'alcalde de Barcelona Carles Pi i Sunyer va inaugurar en aquesta segona línia la nova estació de Correus, senzilla i amb via única, i que aprofitava uns túnels construïts per l'Ajuntament el 1911. El bateig va ser un viatge breu, d'anada i tornada, des de l'estació contigua de Jaume I.  

Podeu comprar el número 503 de L'Avenç aquí, i també subscriure-vos-hi aquí.
Arxivat a:
, General
Participació