ACTUALITAT

"Jorge Semprún: una vida europea del segle XX"

L'exposició sobre la vida de l'escriptor, pensador i polític es podrà visitar entre el 15 de desembre i el 4 de febrer, al Museu d'Història de Catalunya

La Fundació Ettersberg ha organitzat la mostra | Archiv Friedenspreis des Deutschen Buchhandels/martinjoppen.de.
per Redacció, 15 de desembre de 2023 a les 11:18 |
Amb motiu del centenari del naixement de l'escriptor, pensador i polític Jorge Semprún (1923-2011), el Museu d'Història de Catalunya acull des de divendres 15 de desembre una exposició que ofereix una panoràmica d'una vida marcada pels esdeveniments polítics.

Semprún va néixer a Madrid, i es va exiliar a França fugint de la Guerra Civil espanyola, i va estudiar filosofia a la Sorbona. Es va unir a la Resistència per combatre l'ocupació alemanya, i es va afiliar al Partit Comunista d'Espanya. L'any 1944 va ser deportat al camp de concentració de Buchenwald, on va passar dos anys. Va sobreviure l'experiència i, malgrat la dificultat de la tasca, va escriure sobre el que hi havia viscut i, sobretot, les implicacions d'aquests fets històrics en l'individu i la humanitat. Va entendre, doncs, part de la seva escriptura com un acte de responsabilitat política. En són mostra El llarg viatge (1963), Aquell diumenge (1980), L'escriptura o la vida (1994).

Semprún va defensar l'ideal d'una Europa unida i democràtica fins al final dels seus dies. El 1953 va tornar a Espanya per oposar-se al franquisme, de manera clandestina. Va ser Ministre de Cultura en el govern de Felipe González entre 1988 i 1991. L'autor va acabar els seus dies a París, com a escriptor i guionista d'èxit. 

L’any 1994 va rebre el Premi de la Pau del Comerç Llibreter Alemany. En el seu discurs d’agraïment va suggerir la creació de la Fundació Ettersberg a Weimar, Alemanya, l'entitat que ha comissariat l'exposició "Jorge Semprún: una vida europea del segle XX", que es podrà visitar gratuïtament fins al 4 de febrer de 2024.  


LLOC: Museu d'Història de Catalunya. Plaça de Pau Vila, 3
HORARIS: De dimarts a dissabte, de 10 a 19h Dimecres, de 10 a 20h Diumenges i festius, de 10 a 14.30h

Més informació en aquest enllaç


PER SABER-NE MÉS

Ens afegim a la commemoració del centenari del naixement de l'intel·lectual recuperant l'article "Jorge Semprún o les espirals de la memòria"
, de Xavier Pla, l'homenatge de la Universitat de Girona a Semprún de l'any 2003 que va publicar-se al al número 282 (juliol-agost de 2003) de L'Avenç.
Participació