Diari de la Guerra i Barcelona viscuda

Manuel Reventós Bordoy

Sèrie: Assaig

Pàgines: 312

PVP: 21 €

Data: 17/03/2021

ISBN: 978-84-18680-02-1

Veure fragment
Veure fitxa
Comprar llibre

Versió E-Book: No

Versió Audiollibre: No

Diari de la guerra és la transcripció anotada d'un valuós dietari, que l'autor comença l'octubre de 1936 i que s'estén fins al gener de 1939, en les setmanes prèvies a la caiguda de Barcelona. El text, conservat per la família i totalment inèdit fins ara, permet seguir gairebé a diari el curs del conflicte, amb les dificultats diverses de la vida quotidiana. Al mateix temps, ofereix una visió molt crítica sobre l'actuació de Companys i Tarradellas en el govern de la Generalitat, i en general amb el bàndol republicà i el govern de Negrín. Barcelona viscuda és també la transcripció anotada d'un text inèdit, unes estampes sobre la Barcelona de 1900, que l'autor escriu simultàniament al dietari de la guerra, prenent com a referència el Paris vécu de Léon Daudet. Amb una escriptura elegant i a voltes elegíaca, Reventós evoca la ciutat antiga i l'incipient Eixample modern. En el seu recorregut, recorda diversos personatges dels seus anys de joventut i retrata figures com Cambó o Prat de la Riba.  
Premsa

«La publicació de dos inèdits de Reventós s'hauria de celebrar com una Champions de la història cultural catalana» Jordi Amat, La Vanguardia.

«En aquests temps actuals també d’extrems, tant de bo el fantasma de Reventós, un català lliure, equilibrat i independent, pacífic, culte i compromès amb el país, encara habités entre nosaltres.» Ignasi Aragay, Ara.

«A part de la potència descriptiva, que fa la lectura plaent i agraïda, la publicació d’aquests papers és una troballa de primer ordre. Per saber com pensava la burgesia enmig de la guerra, per mapejar-ne les relacions familiars i d’amistat, per treure aprenentatges de les febleses estratègiques de les classes dirigents del país i per fer-se una idea del nivell de cultura que es va esfondrar el 39.» Josep Asensio, Núvol.

«Un llibre necessari per als qui no desisteixin d’intentar desfer alguns dels nusos incrustats en el fil de la nostra història.» Miquel Berga, El Punt Avui.

«Nos han contado la Guerra Civil de muchas maneras, con algunas luces y sus muchas sombras. Sin embargo, siempre será mucho más interesante que aquella tragedia nos la cuenten aquellos que la vivieron en primera persona. Desde su fallecimiento en 1942 ha quedado oculto un diario muy iluminador sobre ese episodio histórico.» Víctor Fernández, La Razón

«Tots els catalans haurien de llegir el ‘Diari de la guerra” de Manuel Reventós.» Marc Giró, Més 324.

«Un testimoni excepcional, fresc, espontani, escrit a raig i en calent. Un text potent, analític o furiós, carregat d’adjectius sobre fets i personatges la majoria dels quals no se salven. Transmet indignació, ira, por, impotència, ràbia, amargor, tristesa, escepticisme, pessimisme.» Joaquim Nadal, L'Avenç

«[Tots dos textos] reflecteixen el trauma de la Guerra Civil i la frustració d'una brillant generació de professionals que van veure estrincats els seus ideals.» Josep Playà, La Vanguardia.

«El text és escrit a cremadent dels esdeveniments i sense les revisions i censures que una edició posterior hauria comportant. Això fa que el dietarista no eviti judicis severs sobre un conflicte que havia fet desaparèixer el seu món i havia comportat l'esclat d'una revolució social i una violència que havia multiplicat "les formes més vils de l'enveja, la crueltat i la niciesa", que un liberal com ell només podia detestar.» Joan Safont, El Nacional.

«Catalunya ignora avui, i continuarà ignorant, que Manuel Reventós fou sense cap mena de dubte el català més brillant de la seva generació.» Eugeni Xammar, Seixanta anys d'anar pel món


Ressenyes

Ignasi Aragay, Diari Ara, 31 de març 2023.

Josep Maria Carbonell, Catalunya Plural, 28 d'octubre 2021.

Carles Duarte i Montserrat, Diari de Girona , 22 d'agost 2021.

Pep Martí, Nació digital, 11 de juliol de 2021.

Andreu Missé, Alternativas Económicas, juliol de 2021.

Carles Geli, El País, 26 de juny 2021.

Jordi Amat, La Vanguardia, 8 de maig de 2021.

Miquel Berga, El PuntAvui, 2 de maig de 2021.

Laia Reventós Rovira, Política&prosa, 1 de maig de 2021.

Joaquim Nadal i Farreras, L'Avenç, maig 2021.

Josep Asensio, Núvol, 21 d'abril de 2021.

Víctor Fernández, La Razón, 4 d'abril de 2021.

Joan Safont Plumed, el Nacional, 24 de març 2021.

Ignasi Aragay, diari Ara, 23 de març 2021.

Josep Playà Maset, La Vanguardia, 18 de març 2021.

 

 

Entrevista

Entrevista de Xavier Graset a Josep M. Muñoz i Laia Reventós, Més 324 (TV3), 8 d'abril de 2021.