Vivian Gornick, sola a la ciutat

Josep M. Muñoz


Enrera

Article published at
L'Avenç, num. 466, març 2020

Page
14

Section
L'opinió

Subsection
L'entrevista

Vivian Gornick (Nova York, 1935) és una crítica i escriptora americana, que ha conreat el periodisme, l’assaig i el memorialisme. Nascuda al Bronx, filla d’una família jueva immigrada i d’esquerres, es va llicenciar al City College i va obtenir un Master of Arts a NYU. Entre el 1969 i el 1977 va exercir de periodista a la revista contracultural "The Village Voice", des de la qual va esdevenir una portaveu del nou feminisme radical. Ha publicat una dotzena de llibres; entre els quals es compten dos de memòries, una biografia de la feminista revolucionària Emma Goldman i tres col·leccions d’assajos. Fa classes d’escriptura a la New School, a Nova York. Des de fa poc, la seva obra ha començat a ser traduïda al català: l’aparició, en un sol volum, dels seus dos llibres de memòries, "Vincles ferotges" i "La dona singular i la ciutat", va ser acollida amb un notable succès d’estime, i ha estat seguida, de moment, per la traducció de "Mirar-nos de cara". L’entrevista es complementa, en aquest mateix número, amb la traducció d’un seu relat, inèdit fins ara en català.

«Diria que la part més important de la meva vida ha estat el procés d’assumir la meva incapacitat de deixar enrere la meva mare. Internament, em vaig convertir en la meva mare, que és el que la majoria de nosaltres fem. Si els teus pares no et donen el que necessites, no acabes mai de deixar-los.»

«Els nostres pares, que eren majoritàriament immigrants de classe treballadora, no entenien què comportaria el fet que els fills esdevinguéssim americans. I es van endur un bon ensurt. En el moment que deixen de banda els pares immigrants, els fills esdevenen persones molt diferents, i es produeix una gran separació.»

«Els americans sabem viure la soledat, políticament i culturalment, millor que ningú. Als Estats Units, no hi ha comunitat, i tot el que intenti ser-ho fracassa. A Europa, en canvi, és una paraula que significa molt més que als Estats Units. Mai no he conegut cap patriota americà. A Nova York, ningú no és un patriota americà. Ni al Bronx, certament!»

«A mesura que passen els anys, veig que el que m’interessa més és la manera com un gran escriptor s’enfronta a la fractura interior, per què estem en contra de nosaltres mateixos i per què estem en conflicte constant. Això és el que sempre m’ha mogut, més que la ideologia.»

L'Avenç 466- març 2020
Preu de l'article 1 €