El record d'Ernest Lluch sempre present

Redacció L'Avenç

diumenge, 04 de novembre del 2018

ernest-lluch-cat

El pròxim 8 de novembre arriba a les llibreries, gairebé 20 anys després del seu assassinat a mans d'ETA, Ernest Lluch. Biografia d'un intel·lectual agitador (RBA), de Joan Esculies. La publicació de la primera biografia d'aquest gran polític i intel·lectual coincideix amb una altra data rellevant que cada any el recorda en l'àmbit de la recerca, l'11a. edició de la Beca de Recerca Ernest Lluch, destinada a treballs de recerca en diferents àrees de les Ciències socials [+].

«Tot l'interessava i de tot tenia opinió», Joan Esculies, autor d'aquesta biografia que ha estat guardonada amb el XVII Premi Gaziel de Biografies i Memòries 2018, convocat per l'editorial RBA i la Fundació Conde de Barcelona.


Aquesta biografia, minuciosa en els detalls i alhora de visió panoràmica, és el resultat d'un llarg i rigorós treball de documentació i de més de seixanta entrevistes a personatges rellevants que van compartir molts moments de la seva vida, com ara Raimon Obiols, Joaquín Almunia, Enrique Barón, Narcís Serra, Alfonso Guerra, Xavier Sardà, Gemma Nierga, Javier Solana, Odón Elorza o Jordi Pujol.

Ernest Lluch (1937-2000) és encara avui, gairebé vint anys després del seu assassinat, una de les figures més estimades i recordades de la nostra història contemporània. Economista, historiador, diputat en els anys de la Transició, ministre de Sanitat i Consum del primer Govern socialista, rector de la Universitat Menéndez y Pelayo, melòman, atleta, apassionat del futbol, columnista, professor d'universitat i pare de tres filles...

El polifacètic intel·lectual i polític va tenir interessos inabastables, i en aquests precisament es centra la beca de recerca creada per la fundació que porta el seu nom i que aquest any arriba a la seva 11a. edició. L'objectiu de la Beca de Recerca Ernest Lluch, de periodicitat biennal, és promoure treballs al voltant dels àmbits acadèmics que van centrar l'interès d'aquest desaparegut intel·lectual i polític (pensament polític i/o econòmic, història política i/o econòmica, història moderna...) i que contribueixen al foment de la recerca entorn del diàleg Catalunya-Espanya-Europa, en qualsevol de les diferents àrees de les Ciències Socials.

Es tracta d'una convocatòria, dotada amb 3.000 euros (a la qual s'aplicaran les retencions legalment establertes), oberta als investigadors i investigadores de l'àmbit universitari en general, especialment joves doctorands. Tot i que també es valoraran propostes de recerques procedents d'altres centres d'estudi, professionals i culturals, sempre que estiguin suficientment justificades, tal com es fa constar a les bases.

MÉS INFORMACIÓ:

Convoca: Fundació Ernest Lluch

Entrega de propostes: del 29 d’octubre (9.00h.) al 26 de novembre (21.00h.) del 2018.

Consultar condicions i requisits.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.