Manuel Delgado, el cinisme de l'antropòleg

Josep M. Muñoz


Enrera

Article published at
L'Avenç, num. 450, octubre 2018

Page
22

Section
L'opinió

Subsection
L'entrevista

Manuel Delgado (Barcelona, 1956) és antropòleg. Nascut al barri d’Hostafrancs, en una família de classe treballadora, va començar a treballar als catorze anys, mentre estudiava el batxillerat nocturn i iniciava una militància comunista que no ha abandonat mai. Llicenciat en Història de l’Art, es va decantar cap a l’Antropologia. Després d’ampliar estudis a París, el 1986 va entrar com a professor al Departament d’Antropologia Social de la Universitat de Barcelona, on es va doctorar l’any 1991 amb una tesi sobre la iconoclàstia antireligiosa a l’Espanya contemporània. Decantat primer cap a estudis sobre antropologia religiosa i cultura popular, ha estudiat qüestions com la diversitat i les identitats a Catalunya, per centrar-se després en l’espai públic, amb una crítica al ‘model Barcelona’. Manté, amb esperit polèmic, una activa presència pública.

«Vaig començar a treballar als catorze anys, descarregant sacs en una empresa de guixos. Després, com que estudiava Comerç, vaig aconseguir feina en una empresa de postals, Escudo de Oro, i al 1973 vaig aconseguir un lloc de feina en un banc.
I tot això estudiant de nit.»

«El discurs del multiculturalisme era indefensable des del punt de vista d’un mínim rigor. El meu esforç era advertir de la condició tramposa d’aquestes solucions, que evitaven enfrontar-nos amb un problema que no era cultural sinó que era essencialment social i que tenia a veure no tant amb l’exclusió com amb l’explotació.»

«La gent que acaba donant la cara i implicant-se és gent que la majoria de les vegades tampoc no estava del tot segura, però tenia una certa idea del que és la dignitat, i això val molt més que qualsevol ideologia. Perquè és un sentiment de vergonya, de vergonya pel que està passant.»

«Hi ha un sector de l’antiga esquerra, els hereus del PSUC, que veiem que la independència és un bona oportunitat, i donem suport a un moviment que pot generar no només un nou estat, sinó una nova societat. »

L'Avenç 450 - octubre 2018
Preu de l'article 1 €