Centenari de Joan Vinyoli

Redacció L'Avenç

dijous, 03 de juliol del 2014

vinyoli-60-anys

Avui dijous 3 de juliol, fa 100 anys del naixement de Joan Vinyoli (1914-1984), un dels poetes catalans més llegits i reivindicats per les generacions joves. #Vinyoli100 [+]

Va començar influenciat pel poeta austríac Rainer Maria Rilke i, especialment per una frase seva: "La poesia no és cosa de sentiments sinó d'experiències".

A partir de la seva formació autodidàctica, durant la dècada de 1950 va començar a guanyar els primers premis de poesia, però no va ser fins a principis dels anys setanta que, amb el poemari Tot és ara i res, li va arribar el reconeixement públic.

Alguns dels temes més recurrents de les seves poesies són l'amor, la fugacitat del pas del temps i el record. I varies reflexions giren entorn de la mutabilitat: d'allò que passa, es perd i s'enfonsa en el record.

Amb motiu del centenari, avui dijous, el Claustre de l'Arts Santa Mònica acollirà un acte especial dedicat a Joan Vinyoli, a partir de les 19.30h. Hi intervindran Jordi Llavina, comissari de l'Any Vinyoli; Àlex Susanna, director de l'IRL i amic personal de l'autor; i clourà l'acte el conseller de Cultura, Ferran Mascarell.

A més, la Biblioteca Virtual de la Diputació de Barcelona ha elaborat un apartat especial sobre el poeta. Inclou una selecció de les seves obres, guies de lectura, una selecció de webs i un recull d'audiovisuals.

PER SABER-NE MÉS:

Lourdes Sánchez Rodrigo, El «primer desenllaç» de Joan Vinyoli a la vida poètica, article publicat a L'Avenç núm. 398 (febrer de 2014).

Pep Solà, Joan Vinyoli durant la Guerra Civil, article publicat a L'Avenç núm. 353 (gener de 2010).

Lluís Solà, La paraula i el món. Assaigs sobre poesia Llibre format per un conjunt d’assaigs sobre la poesia catalana, entre els quals es troba l'autor Joan Vinyoli.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.