A propòsit de Records de la darrera carlinada

Records de la darrera carlinada és la narració de la tercera guerra carlina (1872-1876) on l’olotí Marian Vayreda exposa els diversos episodis que va viure a la guerra. El text que presentem és un estudi de Margarida Casacuberta, i forma part d’una sèrie d’articles que s'escriviren durant l’any Vayreda (2003) i que constitueixen el llibre Marian Vayreda i Vila (1853 – 1903) La recerca d’una veu pròpia.

coberta Vayreda_def

Escrit amb subjectivitat, però també amb vigor i precisió, Records de la darrera carlinada constitueix una crònica desencantada i desmitificadora de l’absurd d’una guerra, probablement perquè l’autor escriví la memòria 25 anys després del conflicte, i per tant la seva narrativa és més assossegada del que podria arribar a ser si l’hagués escrita durant la seva estada al front.

A Records de la darrera carlinada, Vayreda exposa el seu desacord i desencaix amb la societat i la situació històrica que li toca viure, i per aquest motiu explorarà obsessivament, el camí de la recatalanització de Catalunya. Vayreda presentarà la doctrina regionalista com l’única solució viable, constructiva i regeneracionista, als problemes que planteja la societat catalans a finals del s.XIX.

El lector es pot sentir absort per la psicologia del protagonista, però difícilment sentirà un desig imperiós d’enrolar-se al desballestat exercit carlista; ben al contrari, desitjarà que el jove Vayreda vagi passant per un camí difícil i dolorós que l’ajudi a copsar les absurditats d’una guerra.

El narrador transmet nostàlgia de la joventut, de la il·lusió, de la vida, i no pas, com s’ha dit, del carlisme, que l’any 1898 considera perfectament obsolet i superat per la doctrina regionalista. Aquesta nostàlgia, indestriable dels remordiments de consciència que el mateix sentiment li provoca, tensen la corda d’una narració conflictiva, situada entre el voler i el doler, entre el desig i la renúncia, entre la rebel·lió i el penediment, entre la vida material i la vida espiritual, entre la vida i la mort.

L’estudi complet sobre Records de la darrera carlinada de Margarida Casacuberta es pot trobar complet al següent enllaç.

Vayreda, Carlins, Guerra Carlina, Margarida Casacuberta