La memòria activa de l'Holocaust

Redacció L'Avenç

dijous, 16 de gener del 2020

auschwitz_entrada

El 27 de gener, el Dia Internacional de les Nacions Unides de la Commemoració de les Víctimes de l'Holocaust, es rememora el 75è aniversari de l'alliberament del camp d'extermini Auschwitz. Amb motiu d'aquesta data, El Born CCM i el CCCB proposen activitats de reflexió i diàleg sobre la nostra relació actual amb la memòria de l'Holocaust. [segueix]

Diumenge, 26 de gener, El Born CCM acollirà una jornada amb taules rodones, un taller i una sessió de cinema. Aquestes activitats instaran el públic a dialogar sobre el record de l'Holocaust i reflexionar sobre com s'ha de relacionar la memòria d'aquest genocidi amb l'autoritarianisme, el racisme i la xenofòbia que encara marquen l'Europa del segle XXI. En les taules rodones, hi participaran els autors Marta Marín-Dòmine i Arnau Pons i el professor Xavier Antich, entre molts d'altres escriptors, investigadors i activistes. El taller s'enfocarà a llegir les imatges de l'arxiu d'Auschwitz a partir del dibuix, i la jornada conclourà amb la projecció de la pel·lícula No m’importa que passem a la història com uns bàrbars (2018), que planteja qüestions sobre el nostre paper a l'hora de construir, o negar, la memòria.

En el marc de la Nit de les Idees, el CCCB proposa un vespre de reflexió dimecres, 29 de gener, amb la projecció d'una part del documental Et la terre s’ouvrit une dernière fois, sobre el camp de Sobibor, i la lectura de l'obra de Charlotte Delbo, escriptora i supervivent de l'Holocaust. També hi haurà un diàleg entre l'escriptora Marta Marín-Dòmine i el novel·lista Yishai Sarid, tots dos amb obra publicada a Club editor.

INFORMACIÓ:

Diumenge 26 de gener, de 10.45h a 20h. "Auschwitz avui, 75 anys després", El Born Centre de Cultura i Memòria. Accés lliure. Més informació al web d'El Born CCM.

Dimecres 29 de gener, de 18.30h a 21h. "Auschwitz i després", Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. Consulteu tarifes aquí. Més informació al web del CCCB.

PER SABER-NE MÉS:

> "La imatge absent. El cinema i l'Holocaust", Esteve Riambau, L'Avenç 463, desembre 2019.

> "Deportat a Birkenau i a Auschwitz", Jacques Stroumsa, L'Avenç 316, setembre 2006.

> L'Avenç 302, "Els camps nazis. 60 anys després," maig 2005.

> "La primavera insuportable. Primo Levi i la qüestió de la memòria", Xavier Antich, L'Avenç 280, maig 2003.

> "Primo Levi. La memòria de l'ofensa", Teresa Muñoz, L'Avenç 280, maig 2003.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.