Visita a la seu de l'antic bisbat d'Ègara

Redacció L'Avenç

dijous, 11 de octubre del 2018

La seu de l'antic bisbat d'Ègara. Foto: Museu de Terrassa.

La seu de l'antic bisbat d'Ègara. Foto: Museu de Terrassa.

La seu de l’antic Bisbat d’Ègara, a les actuals Esglésies de Sant Pere de Terrassa, és un conjunt monumental únic a Europa per les seves característiques. Fundada a mitjans del segle V per segregació del bisbat de Barcelona, la Seu d’Ègara permet viatjar en el temps fins a l’època final de l’Imperi Romà i els primers segles del cristianisme [+].

Les tres esglésies del conjunt -Santa Maria, Sant Miquel i Sant Pere- revelen en la seva fesomia les etapes que ha viscut el recinte: les primeres restes ibèriques i romanes, l’empremta de l’antiga Catedral d’Ègara, els espais reservats per a usos funeraris, les transformacions de l’època del romànic i l’etapa moderna, el valor del patrimoni artístic que representen els excepcionals retaules gòtics...

La restauració del conjunt es va iniciar a finals del segle XIX al voltant de l'edifici de Sant Pere i, poc després, ja al segle XX, el que fou segon president de la Mancomunitat de Catalunya, l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch, es va encarregar d'estendre-la per tot el recinte A partir del 1998, amb el suport de la Diputació de Barcelona i en el marc del Pla Director, es va dur a terme la restauració i museïtzació del conjunt que va culminar en la reobertura l’any 2009. Les intervencions arqueològiques han posat al descobert un conjunt de primer ordre en el marc del primer art cristià europeu, del qual destaquen els elements conservats d’època episcopal (segles V-VIII).

La Seu d’Ègara és una de les seccions que integren el Museu de Terrassa, que forma part de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona. La seva situació excepcional –al cor d’una de les grans ciutats de la Catalunya del segle XXI i envoltades pel Parc de Vallparadís- ha contribuït a preservar una atmosfera serena i propícia per descobrir, a través d’aquestes pedres, la història de la ciutat i del país durant més de quinze segles Una peça clau per arribar a les arrels més remotes dels cristianisme i de la cultura europea.

MÉS INFORMACIÓ:

Lloc: Seu d'Ègara. Esglésies de Sant Pere

Plaça del Rector Homs, s/n. 08222 Terrassa

Consultar visites, horaris i preus aquí

Telèfon: 937 833 702

museudeterrassa@terrassa.cat

https://www.terrassa.cat/seu-egara

museuslocals.diba.cat

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.