Reflexions sobre la relació Catalunya-Espanya al Palau Macaya

Redacció L'Avenç

dilluns, 26 de novembre del 2018

catalunya-espanya

Quaranta anys després de l'aprovació de la Constitució de 1978, Espanya ha viscut una greu crisi institucional i política, propiciada per l'anomenat procés sobiranista català, que ha adquirit un abast i unes dimensions difícilment imaginables tan sols fa uns anys. Catalunya-Espanya: Què ens ha passat? Aquest és el punt de partida i el títol de la trobada organitzada per l'Escola Europea d'Humanitats, i que tindrà lloc els propers 28 i 29 de novembre al Palau Macaya de Barcelona [+].

Dues jornades, quatre sessions, vuit ponents i una pregunta que serveix com a punt de partida per a la reflexió sobre la relació actual entre Catalunya i Espanya. Per què s'ha arribat on s'ha arribat? Per què un cop resoltes les grans qüestions històriques que tenia plantejades l'Espanya contemporània persisteix amb tanta força la qüestió de l'estructura territorial de l'Estat? Com podem explicar el sorgiment, per primer cop en la Catalunya contemporània, d'un moviment que té com a projecte polític la independència, amb el suport de prop de la meitat de la població? Com cal qualificar la «revolta democràtica» catalana: ens trobem davant d'un «desafiament» nacionalista o més aviat davant d'una manifestació de la «crisi de representació política» comuna a l'Europa postdemocràtica? Finalment, fins a quin punt el sistema político-institucional espanyol pot trobar-hi una sortida?

Per donar resposta a aquesta i altres preguntes, l'Escola Europea d'Humanitats ha convidat a vuit ponents d'excepció: Javier Pérez Royo (catedràtic de Dret Constitucional), Lucía Méndez (periodista), Borja de Riquer (historiador), Ramón Villares (historiador i escriptor), Luisa-Elena Delgado (assagista i crítica cultural) i Jordi Muñoz (doctor en Ciències Polítiques i Socials) Javier Moreno Luzón (historiador) i Josep M. Vallès (doctor en Ciències Polítiques i Socials).

Sota la direcció i presentació de Josep Ramoneda i Josep Maria Muñoz, i amb un format destinat a afavorir la conversa transdisciplinària i la interacció amb els participants, es celebraran quatre sessions -- Dreta i esquerra espanyoles davant l'autonomia, L'evolució del catalanisme i la resposta espanyola, Espanya i el "Nacionalisme banal" i La crisi institucional: quina sortida política?--, cada una d'elles a càrrec de dos ponents que faran una presentació de 20-25 minuts seguida d'una discussió amb els participants.

MÉS INFORMACIÓ:

Data: Dimecres 28 i dijous 29 de novembre de 2018, de 17 a 20.30 hores. Quatre sessions d'hora i mitja, dues cada tarda

Lloc: Palau Macaya, passeig de Sant Joan, 108, Barcelona

Accés: Metro: Verdaguer, Línia 4 (Groga)

IMPORTANT: Places exhaurides. Les intervencions s'enregistraran i es penjaran al web de l'Escola d'Humanitats.

PER SABER-NE MÉS:

Podeu consultar l'article "Les relacions Catalunya-Espanya, en 40 anys de L’Avenç", que correspon al número 441 de L'Avenç. On es parla la història com a factor imprescindible per entendre les relacions entre Espanya i Catalunya.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.