"Nazis a Barcelona" també a Sabadell

Redacció L'Avenç

dijous, 22 de març del 2018

Nazis a Barcelona a Sabadell

Durant els anys 1941 i 1942 hi va haver visites oficials de nazis i feixistes a Sabadell. En parlarem dimarts 3 a les 19h al Museu d'Història de Sabadell. [+]

Nazis a Barcelona. L'esplendor feixista de postguerra (1939-1945), de Mireia Capdevila i Francesc Vilanova (L'Avenç-Ajuntament de Barcelona-Fundació Carles Pi i Sunyer, 2017) recull la crònica gràfica dura i sense concessions d’un passat mig amagat: el de la presència de personalitats i delegacions nazis i feixistes a la Barcelona de la postguerra que es volia fer perdonar el seu passat roig i republicà. Més de 300 fotos i un seguit de textos que documenten la petja de la iconografia nazi en espais públics, en l’activitat social, política i cultural, i en els mitjans de comunicació i les publicacions. El llibre també s’ha publicat en castellà i ha donat lloc a una exposició al Castell de Montjuïc, que es pot visitar fins a finals d'abril.

En el llibre es recullen visites oficials a la ciutat de Sabadell durant els anys 1941 i 1942.

1941-1942: nazis també a Sabadell

En un sol any la ciutat de Sabadell també va rebre visites de comandaments i caps de delegacions nazis força rellevants, que van ser rebuts atentament i disciplinadament per les autoritats del nou règim. Foren tres visites en total.

El 20 d’abril de 1941, Hans Thomsen, cap del Partit Nazi a Espanya, acompanyat del Governador Civil de Barcelona, Antonio Correa y Véglison, i de l’alcalde accidental Josep Maria Marcet, entre d’altres, visità diversos indrets de la ciutat, entre els quals la seu de Falange del carrer de Jardí, l’antiga seu del Cercle Republicà Federal.

El 8 de maig de 1941 Luise Michel, cap de la secció femenina de les Joventuts Hitlerianes a Espanya, conjuntament amb Magda Curet, delegada comarcal de la Sección Femenina de Falange a Sabadell, van encapçalar una desfilada al pati de l’actual Casal Pere Quart (aleshores era la Jefatura Local del Movimiento), amb l’assistència, també, de les autoritats municipals.

El 22 d’agost de 1941, el cap nacional de les Joventuts Hitlerianes a Espanya, Detlev Ehlers, en representació del cap del Partit Nacional-Socialista alemany, feia obsequi a la corporació municipal d’un retrat del Führer Adolf Hitler, també amb la presència de l’alcalde interí i cap local provisional del Movimiento Josep Maria Marcet. Igualment, lliurava la insígnia d’honor de les Joventuts Hitlerianes a les sabadellenques Magda Curet i Montserrat Sampere, al Saló de Plens de l’Ajuntament.

El 17 de febrer de 1942 es produeix la visita de Ruth Moll, delegada del Servei Exterior de la Secció Femenina del NSDAP. A Sabadell va visitar diverses dependències de la Sección Femenina i de la Jefatura Local del Movimiento. També visità el Frente de Juventudes i la Jefatura Local del CNS (actual Casal Pere Quart), fou rebuda per alumnes de l’escola de batxillerat Leopoldo Rovira, i finalment també rebé la salutació de l’alcalde accidental i cap local del Movimiento Josep Maria Marcet. El conjunt d’aquestes visites eren el retorn a una visita anterior feta per Pilar Primo de Rivera a Alemenya, com a Cap de la Sección Femenina de Falange a Espanya.

1942: ... i feixistes italianes, també de visita per Sabadell

El 12 d’octubre de 1942 Sabadell va rebre la visita d’un nombrós grup de membres de l’Accademia Femminile della Gioventú Italiana del Littorio (Orvieto). Havien estat convidades a Espanya per la Delegación Nacional del Frente de Juventudes, i foren rebudes a l’Ajuntament per l’alcalde accidental Josep Maria Marcet, i altres autoritats.

INFORMACIÓ:

Dia: Dimarts 3 d’abril, a les 19 h de la tarda

Lloc: Sala d’actes del Museu d’Història de Sabadell, carrer de Sant Antoni, 13.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.