Mela Muter, al Museu d'Art de Girona

Redacció L'Avenç

dijous, 22 de novembre del 2018

Mela-Muter-ok

El Museu d'Art de Girona acull l'exposició De París a Girona. Mela Muter i els artistes polonesos a Catalunya. A partir d'una setantena d'obres, la mostra -oberta fins al 23 d'abril del 2019- ofereix la possibilitat d'endinsar-se en la trajectòria artística i redescobrir a una de les pintores d'avantguarda oblidades per la història de l'art [+].

Mela Muter (Varsòvia, 1876 - París, 1967) -pseudònim utilitzat per Maria Melania-, va ser una de les pintores més reconegudes del segle XX. Nascuda a Varsòvia el 1876 en el si d'una culta i adinerada família jueva, el 1901 es va traslladar a París amb el seu marit, l'escriptor i crític d'art Michel Mutermilch. Des del 1902 va exposar als diferents Salons.

Va estar molt vinculada a la comunitat d'artistes polonesos de París, ciutat en la qual va participar activament de la vida cultural i artística. El 1911 va presentar la seva primera exposició individual a Barcelona, convidada pel galerista Josep Dalmau. L'any següent hi va tornar a exposar, juntament amb altres artistes polonesos, i el 1914 ho va fer, de nou en solitari, a la sala Athenea de Girona.
Poc més de 100 anys després, aquesta artista torna a Girona mitjançant aquesta exposició comissariada per Glòria Bosch, Susanna Portell i Artur Tanikowski i que, amb prop d'una seixantena de les seves obres, dóna l'oportunitat d'endinsar-se en els paisatges d'una dona viatgera, en l'ànima dels seus retrats, en la seva escriptura i en el compromís social d'una artista que no es cansà mai de reivindicar les llibertats perdudes i el seu país.

La mostra s'acompanya i es completa d'altres obres representatives dels artistes polonesos d'avantguarda amb qui es va vincular: Olga Bozanaska, Eugene Zak, Elie Nadelman o Léopold Gottlieb, entre d'altres.
De París a Girona. Mela Muter i els artistes polonesos a Catalunya presenta l'itinerari artístic i vital d'aquesta dona, acompanyades d'altres representatives dels artistes polonesos d'avantguarda amb qui es va vincular: Olga Boznańska, Eugene Zak, Elie Nadelman o Léopold Gottlieb, entre d'altres. Una oportunitat única per endinsar-se en l'obra i vida d'aquesta artista i així com redescobrir una de les pintores d'avantguarda oblidades per la història de l'art.

MÉS INFORMACIÓ:
Dates: fins al 23 d'abril de 2019

Lloc: Àmbit 3 del Museu d'Art de Girona
Pujada de la Catedral, 12 Girona

Horaris: Feiners, de 10 a 18h; diumenges i festius, de 10 a 14h; dilluns, tancat. Consultar aquí

Preu: 4,5 €

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.