III Simposi La Literatura Comparada a Catalunya, al MUHBA Vil·la Joana

Redacció L'Avenç

diumenge, 02 de desembre del 2018

comparatistes-ok

Del 12 al 15 de desembre, tindrà lloc al MUHBA Vil·la Joana la tercera edició del simposi La Literatura Comparada a Catalunya. Comparatisme sense comparatistes. Aquestes jornades, organitzades pel Grup de Recerca de Literatura Comparada en l'Espai Intel·lectual Europeu i MUHBA, tenen com a objectiu acostar-se als crítics literaris, en la seva majoria escriptors de talent i mirada comparatista, que mostren una història alternativa de la literatura comparada al nostre país i en el conjunt d'Europa. [+]

La literatura comparada té a Catalunya una tradició lògica i paradoxal alhora. D'una banda, per la història de la modernitat cultural a Catalunya —i especialment a Barcelona—, la seva crítica literària té una dimensió internacional, cosmopolita, coherent amb la relació de la literatura catalana amb les literatures europees. Però en el moment d'institucionalitzar-se acadèmicament com a Literatura Comparada, gairebé ningú es va incorporar a aquesta nova disciplina en l'àmbit acadèmic.

En canvi, és evident que els principals crítics literaris a Catalunya es van caracteritzar en els seus escrits per una actitud comparatista, tot i que sense sotmetre's a les pautes marcades oficialment des de les càtedres universitàries i, en alguns casos, discutint l'orientació donada per l'acadèmia a aquesta perspectiva crítica. Es tracta dels escriptors catalans que van conrear la crítica literària, sobretot en la primera meitat del segle XX, abans de la institucionalització dels estudis de Literatura Comparada a Catalunya.

La llista és llarga, rica i variada. Així, després d'un primer simposi centrat en figures com a Ramon Esquerra, J. V. Foix, Lluís Montanyà, Eugeni d'Ors, Joan Estelrich, Armand Obiols, Marià Manent, Martí de Riquer i José María Valverde, va seguir una segona edició, l'any passat, en què es van tractar Joan Maragall, Josep Yxart, Carles Soldevila, Just Cabot i els crítics literaris de Mirador, Jaume Bofill i Ferro, Joan Fuster, Gabriel Ferrater i Joan Brossa, entre d'altres.

En aquesta tercera edició del simposi La Literatura Comparada a Catalunya. Comparatisme sense comparatistes és el torn de Joaquim Folguera, Andreu Nin, Josep Carner, Guillem Díaz Plaja, Carles Riba, Nausica de Maragall, Maurici Serrahima, Joan Ferraté, Josep Maria Castellet i Josep Maria Corredor, entre d'altres. Sobre aquestes destacades figures i el seu paper en la crítica literària comparada parlaran, durant els tres dies del simposi coordinat pel professor Antoni Martí Monterde, experts com l'escriptor i crític literari Joan Todó, i professors de diverses universitats del país com Enric Sullà i Lluís Quintana (UAB), Joan Safont i Oriol Ponsatí-Murlà (Universitat de Girona), Tomàs Meinhardt i Marina Porras Martí (UB) així com d'altres països com Isabel Turull (Università de La Sapienza Roma), Maria Dasca (Harvard University) i Maria Patricio Mulero (Université Paris).

MÉS INFORMACIÓ:

Dates: del 12 al 15 de desembre

Lloc: MUHBA Vil·la Joana. Ctra. de l’Església, 104 (Vallvidrera) 08017 Barcelona

Preu: Assistència lliure, gratuïta (només al simposi, sense certificat acadèmic) (Consultar altres modalitats aquí)

Inscripcions: escriviu un missatge electrònic a lceie@ub.edu

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.