Flames a la frontera

Redacció L'Avenç

dimecres, 04 de juliol del 2018

Flames

[RECOMANEM] Flames a la frontera. Catalunya i la Gran Guerra. Exposició al Museu d'Història de Catalunya fins al 18 de novembre.

"Se'ns presentava evidentíssim que Europa s'havia encès pels quatre costats. Teníem les flames a la frontera" Josep M. de Sagarra [+]

La Primera Guerra Mundial va modificar les estructures socials, econòmiques, polítiques i culturals no només del continent europeu sinó d’una part significativa del món. Entre 1914 i 1918, l’estat espanyol, oficialment neutral, esdevingué l’escenari d’una fortíssima disputa intel·lectual entre germanòfils i aliadòfils que repercutí en el conjunt de la vida política. A Catalunya, la simpatia pels Aliats va ser majoritària, i entusiasta especialment entre els intel·lectuals i els polítics republicans. Aquest impacte va portar fins i tot a inaugurar un Museu de Guerra al Tibidabo ja el 1916 dedicat al conflicte, en què s’hi veia una Barcelona il·luminada per flames artificials que simulaven un incendi posterior a un bombardeig. També va tenir un dels màxims exponents en la difusió de les gestes dels Voluntaris catalans allistats a la Legió Estrangera que lluitaven per França i Anglaterra. No obstant això, també es van detectar grups molt actius que donaven suport als Imperis Centrals, entre ells, els grups vinculats al carlisme. En el terreny cultural i literari va afavorir la renovació de la premsa i l’aparició del corresponsal de guerra a Espanya, així com una implicació del món de l’art, i a nivell polític va propiciar la cristal·lització del catalanisme polític i els intents d’internacionalització de les reivindicacions polítiques catalanes. L’inici de la construcció del mite dels voluntaris catalans es va combinar amb la presència diària a la premsa dels textos dels periodistes al front. En economia, i amb l’ajut d’una important presència del col·lectiu femení —que, a diferència de la resta d’Europa, no va haver d’ocupar el lloc dels homes dins el món laboral—, el tèxtil, com el sector agrícola, va viure anys de creixement espectacular, mentre que indústries com la del vi i el suro en van resultar durament perjudicades. Sumant-se als estralls de la guerra, al gener del 1918 s’inicià una pandèmia de grip que duraria més de dos anys i acabaria amb la mort de prop de cent milions de persones arreu del món. A Catalunya, en combinar-se amb les dures condicions de vida d’una bona part de la població, va acabar amb la vida de més de quinze mil persones. Aquest fort impacte emocional és l’eix que segueix l’exposició, així com el record i les memòries plurals que n’han perviscut, un segle després. Les flames ja són cendres, però encara fumegen.

Del 29 de juny al 18 de novembre de 2018 al Museu d’Història de Catalunya, Pl. Pau Vila, 3, Barcelona.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.