El call de Barcelona i Ben Adret

Redacció L'Avenç

dissabte, 24 de novembre del 2018

Jueus davant del rei Haggadà de Sarajevo

El MUHBA El Call, situat on hi havia la casa de Jucef Bonhiac, teixidor de vels, aborda la trajectòria dels jueus en la història de la ciutat medieval, que ha perdurat fins als nostres dies amb l’itinerari Quan el Call era el call del jueus [+].

L’activitat vol ser una aproximació històrica a les activitats quotidianes del segle XII al XIV a través d’un recorregut que comença pels llocs més significatius del Call Major i acaba als espais on estava ubicat el desaparegut Call Menor, al peu del castell Nou. L’itinerari inclou també la visita a les sitges medievals del carrer de la Fruita i al centre del MUHBA El Call.

Cal recordar que Barcelona tenia durant l’Edat Mitjana la comunitat jueva més gran de Catalunya i de tota la Corona d’Aragó. D’entre els habitants del call barceloní van destacar nombroses figures preeminents en àmbits com la teologia, la filosofia, la poesia i fins i tot la càbala. Per aquest motiu, el museu proposa dues visites comentades, a càrrec de Manuel Forcano, destinades a conèixer més a fons al jueu amb més renom de l’època, Salomó ben Adret (1235-1310), líder del judaisme català. Amb autoritat com a mestre talmudista i com a jurisconsult, va tenir el títol de Rabí de Barcelona i va servir tres reis com a responsable dels afers jueus: Pere II, Alfons II i Jaume II.

Lloc: MUHBA El Call, Placeta de Manuel Ribé, 08002 Barcelona

Dates:

--Itinerari Quan el Call era el call dels jueus, 20/1/2019, d'11.15 a 13.45 hores. Preu: 8,5 €

--Visita comentada Salomó ben Adret de Barcelona (1235- 1310), 25/11/2018 i 16/12/2018, de 12 a 13.30 hores. Preu: 7,5 €

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.