El TNC estrena 'La "niña gorda"', de Rusiñol

Redacció L'Avenç

dilluns, 17 de desembre del 2018

La-niña-gorda

Demà dimecres arriba a l'escenari del TNC La ‘niña gorda, la primera adaptació al teatre de l’obra homònima de Santiago Rusiñol, a càrrec Jordi Oriol i sota la direcció de Xavier Albertí, recuperada i editada per L'Avenç el 2015 [+].

L’estrena té lloc en el marc de la programació de l’Epicentre Rusiñol, espai que el TNC dedica aquesta temporada al polifacètic autor i artista, figura cabdal del modernisme. Celebrada com una de les millors novel·les catalanes de la primera meitat del segle XX, La ‘niña gorda’ – en el catàleg de L’Avenç, juntament amb altres obres de l'autor com El català de la Manxa (2014), El Josepet de Sant Celoni (2016), Teatre polèmic (2018)—és una àcida paròdia de La Ben Plantada d’Eugeni d’Ors.

La 'Niña gorda'

En aquesta obra, Rusiñol s’enfrontà cruament a l’idealisme noucentista, que pretenia posar les bases d’un nou Estat sense tenir en compte les misèries amb què malvivia una gran part de la societat catalana. Es tracta d'un bon exemple de les novel·les característiques de l'autor, saturades de crítiques i acudits i sota les quals s'amaga el diagnòstic dels mals del país, tal com senyalaren algunes crítiques i ressenyes, a propòsit de l'edició de L'Avenç.

Filla d’un lliurepensador alcohòlic i amb una educació sentimental a base d’exaltats fulletons sentimentals, la niña gorda és una càndida criatura que acabarà sent exhibida com una atracció de circ per la magnitud de les seves carns, rodejada per un món sòrdid que alimenta contínuament la seva ingenuïtat per obtenir-ne un rendiment econòmic.

Fulletonesca i paròdica, es tracta d'una obra plena d’humor àcid, que planteja, en clau rusiñolesca, la relació entre Naturalesa i Art. Una cita ineludible al TNC i d'obligada lectura.

Més informació:


Data: Del 19/12/2018 al 04/01/2019

Lloc: TNC (Sala Tallers)

Plaça de les Arts, 1, 08013 Barcelona

Horaris: Consultar aquí

Preu general: 20€ (informació i descomptes, aquí)

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.