Cent anys de la vaga de La Canadenca, a Ca l'Ardiaca

Redacció L'Avenç

dimarts, 09 de octubre del 2018

setmanatràgicabarcelona

L’Arxiu d’Història de la Ciutat de Barcelona acull el curs La Rosa de Foc. Obrerisme i moviments sindicals durant el primer terç del segle XX (1909-1936), un recorregut per l'augment i desenvolupament del fenomen dels moviments obrers experimentats durant el període comprès entre la Setmana Tràgica i inici de la Guerra Civil. [+]

L’any 2019 es compleix un segle de la vaga de La Canadenca, un conflicte que va suposar l’assoliment d’una fita històrica en les reivindicacions obreres: la jornada de 8 hores. El conflicte va començar quan l’empresa Riegos y Fuerza del Ebro, filial de Barcelona Traction Light and Power, que il·luminava Barcelona, va introduir canvis en les condicions de treball del personal de facturació, els quals suposaven una disminució dels sous. El conflicte es va anar estenent amb l’adhesió dels treballadors d’altres rams, i de finals de gener a mitjans de març la ciutat es paralitzava perquè els tramvies es van aturar i les fàbriques van deixar de treballar.

La vaga de la Cadenca fou una fita en la història de l’obrerisme i del moviment sindical a Barcelona, la culminació d’un procés reivindicatiu delimitat per la Setmana Tràgica i l’esclat de la Guerra Civil. En commemoració d’aquesta fita, l’Arxiu d’Història de la Ciutat de Barcelona i el Seminari d’Història de Barcelona recorden la seva importància amb el curs La Rosa de Foc. Obrerisme i moviments sindicals durant el primer terç del segle XX (1909-1936), coordinat per Teresa Abelló Güell. El curs, que tindrà lloc els dimecres, del 21 de novembre al 13 de març, a la Sala d’actes de la Casa Ardiaca, proposa un recorregut pels aspectes fonamentals de l’obrerisme i dels moviments sindicals a Barcelona durant el primer terç del segle XX, en aquest període clau delimitat per la Setmana Tràgica i l’esclat de la Guerra Civil.

Al llarg d’aquestes XX setmanes, historiadors i especialistes de diferents universitats, com Pere Gabriel, Jordi Ibarz, José L. Oyón, Jordi Roca, Jaume Coas i Sònia Garangou, entre d’altres, aniran aprofundint en els diversos aspectes i les claus d’un període que va ser testimoni de l’organització i desenvolupament de les grans centrals sindicals i dels partits obreristes, però també dels grans enfrontaments socials que havien de culminar en un autèntic procés revolucionari.

INFORMACIÓ:

Dates: Els dimecres, de 19 a 20.30 hores. 21 i 28 de novembre, 12 i 19 de desembre de 2018, 16, 23 i 30 de gener, 6, 13, 20 i 27 de febrer, 6 i 13 de març de 2019.

Calendari d’inscripcions: Fins el 16 de novembre de 2018. Per telèfon al 932 562 255 o al correu del Seminari d’història: shb@bcn.cat tot aportant el nom, adreça, telèfon de contacte i adreça electrònica

Lloc: Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona Carrer de Santa Llúcia, 1 08002. Barcelona

Preu: Consultar tarifes.

PER SABER-NE MÉS:

Podeu consultar l’articles “La Setmana Tràgica: una revolta política?”, de Pere Gabriel a L’Avenç número 348, del juliol de 2009. I també l’article “Els sindicats lliures de Catalunya, 1919-1936: del carlisme al feixisme”, de Colin M. Winston, a L’Avenç número 192, del maig de 1995.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.