El Museu presenta... / 2017 / Altres notícies / L'AVENÇ RECOMANA / Inici - L'Avenç

El Museu presenta...

Redacció L'Avenç

divendres, 09 de juny del 2017

Banderes Velera Mataronina

El Museu d’Història de Catalunya exhibeix, dins el programa El Museu presenta , dues banderes que formen part d’una adquisició de sis, pertanyents totes al període de la Guerra Civil (1936-1939).Es tracta d’un conjunt de banderes que representen institucions, partits polítics, sindicats i l’exèrcit i, de les quals, una part correspon al període revolucionari. [+]

Totes aquestes banderes provenen de l’antiga fàbrica, ubicada a Mataró, coneguda amb el nom de «Velera Mataronina» i que es dedicava a la confecció de veles de vaixells i tendals. Durant els anys de la Guerra Civil, l’empresa va ser col·lectivitzada i va ampliar la seva producció a la fabricació de banderes i pancartes de caire polític. Cap als anys seixanta, la fàbrica va cessar l’activitat per convertir-se en un taller mecànic i, al juny del 2008, degut a unes reformes que es van fer al taller, van sortir plegades un centenar de banderes entre la part posterior d’un armari i la paret.

Per les seves característiques, aquestes banderes, es poden relacionar amb partits polítics i grups de la Guerra Civil, ja que són republicanes, catalanistes, pertanyents a les Brigades Internacionals, a les Joventuts Socialistes Unificades (JSU), a la Unió de Rabassaires, a Esquerra Republicana de Catalunya, etc. El seu bon estat de conservació fa pensar que devien formar part d’una comanda de banderes que no es va arribar a servir mai.

De la selecció que el Museu va adquirir es poden fer diversos grups. Les que corresponen a comitès, que daten dels tres primers mesos de la guerra ja que els comitès foren dissolts a l’octubre de 1936; en sorprèn que totes tenen el fons vermell, quan a Catalunya, a la majoria dels comitès, la força majoritària era dels anarquistes amb el seu fons vermell i negre que utilitzava la CNT-FAI.

Un altre bloc de banderes de formes diverses, rectangulars o triangulars, que corresponen a Estat Català o als casals de l’Esquerra Republicana o de la Unió de Rabassaires; a totes hi predominen com a fons les quatre barres.

Una de les que presentem pot pertànyer a un organisme militar: de forma triangular i sobre el fons de la bandera republicana, presenta l’estrella de cinc puntes encerclada, emblema dels comissaris de l’exercit popular republicà, i al revers amb l’eslògan «por vuestra libertad y la nuestra» i l’emblema de característic de les Brigades Internacionals hauria de ser posterior a l’octubre de 1936.

L’altra bandera, sobre el fons d’una senyera i amb la inscripció Consell de Sanitat de Guerra i al revers, sobre un fons vermell «preventives contra els gasos» ens remeten a un organisme creat el 6 d’octubre del 1936 per la Generalitat en un intent de compenetrar dues facetes, la medicina i la militar, tot regulant la sanitat al front i la prevenció a la rereguarda.

El Museu va considerar oportú adquirir una selecció d’aquestes banderes, ja que són un testimoni de la participació social i política del conflicte bèl·lic, atenent-se a criteris d’interès històric dels grups que representen les banderes, a més de la qualitat tècnica i l’estat de conservació del material.

INFORMACIÓ:

Lloc: Museu d'Història de Catalunya (Palau de Mar, Plaça de Pau Vila, 3, Barcelona).

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.