Visites guiades al Monestir de Pedralbes

Redacció L'Avenç

dissabte, 09 de juliol del 2016

Pedralbes

Tots els diumenges d'estiu, el Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes ofereix una àmplia diversitat de visites guiades pels racons del seu espai emblemàtic barceloní. [+]

Entre les nombroses activitats d’estiu que organitza el Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes, destaquen les diverses visites guiades, amb temàtiques i recorreguts ben diferenciats.

“Pedralbes: el monestir medieval i la capella de Sant Miquel” és una de les visites que s’ofereixen. L’activitat està dedicada als inicis del monestir i s’explica el projecte de fundació de la reina vídua Elisenda de Montcada. El recorregut presenta una interpretació de com era el monestir en els seus orígens, presentant les principals obres d’art del període i acostant la vida de la comunitat en època medieval.

De forma similar, però amb un contingut més específic, la visita “El monestir de Pedralbes. Història i art” representa un recorregut per diferents estances que han emprat quotidianament les monges des de l’edat mitjana per tal de comprendre el seu humil estil de vida, desafiant el pas del temps tot i els diversos canvis adaptatius. La visita ofereix l’oportunitat de contemplar l’arquitectura i les obres d’art que formen part del seu ric patrimoni i de comprendre com era la vida a l’interior de la clausura d’un monestir femení medieval.

Endinsant-se més en l’àmbit artístic, “Els tresors del monestir” pretén establir un diàleg entre l’espai i els objectes del tresor del monestir. La visita mostra l’heterogènia col·lecció de béns mobles, propietat de la comunitat de monges clarisses, amb peces d’art religiós i d’ús diari d’una àmplia cronologia i procedència. Per tant, la visita als tresors construeix una història de la comunitat a través dels seus objectes més destacats.

“Murals sota la lupa” es centra en les pintures murals de la capella de Sant Miquel. Amb la col·laboració del MUHBA, l’activitat és el resultat d’una recerca àmplia i rigorosa que s’ha focalitzat exclusivament en aquesta obra mestra i que és alhora una invitació a fruir de la pintura mitjançant un mosaic pictòric que revela rics detalls.

A més, el Monestir ofereix dues activitats corresponents més aviat a l’àmbit científic. Per una banda, “Plantes, remeis i apotecaris” és una visita a l’entorn de la recreació del jardí medicinal medieval del claustre de Pedralbes per tal de descobrir els principis bàsics de la medicina medieval i els coneixements medievals sobre cures. Per altra banda, “Regimen sanitatis. Salut i alimentació a l’edat mitjana” és una visita organitzada conjuntament amb la Fundació Alícia que mostra la importància de la dieta per part dels metges de l’època. A partir del Regimen Sanitatis d’Arnau de Vilanova, l’activitat aprofundirà en el coneixement de de l’alimentació i el beure medievals. La visita inclou la preparació de tres receptes saludables de l’època: cigrons tendres, celiandrat i salviat.

Es recomana reserva prèvia per a totes les visites.

INFORMACIÓ:

Dies: tots els diumenges fins al setembre

Lloc: Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes (Baixada del Monestir, 9, Barcelona).

PER SABER-NE MÉS:

Us recomanem dos articles de L'Avenç sobre la història del Reial Monestir: "Patrimoni salvaguardat. El Monestir de Pedralbes, 1931-1941" de Carme Aixalà i Jordi Ramos, i "El Monestir de Pedralbes: un relat femení de la història" d'Anna Castellano Tresserra.

Podeu consultar la programació i com realitzar les reserves aquí.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.