Últims dies! Portalada de Ripoll. Candidatura Patrimoni Mundial

Redacció L'Avenç

dimecres, 06 de abril del 2016

Portalada Ripoll

El Jardí del Palau Robert acull, fins al 10 d’abril, l’exposició itinerant “Portalada de Ripoll. Candidatura Patrimoni Mundial UNESCO”, una iniciativa de l’Ajuntament de Ripoll per donar a conèixer la Portalada romànica del Monestir de Ripoll i ampliar els suports a la candidatura. [+]

El Jardí del Palau Robert acull, fins al 10 d’abril, l’exposició itinerant “Portalada de Ripoll. Candidatura Patrimoni Mundial UNESCO”, una iniciativa de l’Ajuntament de Ripoll per donar a conèixer la Portalada romànica del Monestir de Ripoll i ampliar els suports a la candidatura. La mostra, de petit format, consta de cinc plafons de dues cares amb imatges i elements gràfics i textos en català, castellà, anglès i francès. Una informació que destaca els elements més singulars i la història de la Portalada de Ripoll, porta d’entrada de la cultura clàssica i musulmana a Europa i obra mestra del romànic.

La portalada monumental de l’església de Santa Maria de Ripoll, situada a la façana occidental, data de mitjan segle XII i substitueix la primitiva porta del temple. És una gran estructura rectangular, adossada al mur, realitzada en pedra de gres local i treballada en relleu amb escenes bíbliques i motius vegetals i geomètrics. Es tracta d’una obra única. La seva singularitat rau tant en la seva forma, un gran arc de triomf, com en la riquesa i complexitat del programa iconogràfic, concebut molt probablement dintre la pròpia comunitat de benedictins ripollesos.

Amb aquesta exposició, que l’Ajuntament de Ripoll va encarregar al Centre d’Estudis Comarcals del Ripollès, es dóna continuïtat a la tasca de promoció de la Portalada de Ripoll i es pretén aconseguir el màxim suport per a la candidatura. La mostra, a més de Barcelona, ja ha visitat les ciutats de Madrid, Girona i Perpinyà.

La Portalada del Monestir de Ripoll ja consta inscrita, des de mitjan abril de 2015, a la llista indicativa del Patrimoni Mundial de la UNESCO, tràmit imprescindible perquè la Portalada sigui declarada Patrimoni Mundial.

El camí per aconseguir que la Portalada del Monestir de Santa Maria de Ripoll sigui declarada Patrimoni Mundial per la UNESCO va fer un nou pas el mes de novembre passat quan fou inclosa en la Llista Indicativa per part del Consejo del Patrimonio de l’Estat espanyol. A partir d'aquest moment haurà d'estar com a mínim un any en aquesta llista per tal de poder optar a formar part de la Llista de Patrimoni Mundial de la UNESCO.

Podeu consultar el web del Monestir de Ripoll aquí.

INFORMACIÓ:

Data: fins al 10 d'abril

Lloc: Palau Robert (Passeig de Gràcia,107, Barcelona)

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.