Torna el "Barcelona Poesia"

Redacció L'Avenç

dimarts, 03 de maig del 2016

carrusel-591x752

Torna el "Barcelona Poesia", el festival que cada any dedica una setmana a aquest gènere. Hi haurà activitats a tota la ciutat del 4 al 10 de maig. [+]

"Barcelona Poesia", organitzat per l'especialista en estudis semítics Manuel Forcano i la poeta andorrana Teresa Colom, és l’ocasió de reunir la força poètica que dia rere dia neix, es reprodueix i no mor mai ni a la ciutat de Barcelona ni a la resta dels territoris de parla catalana. L’esdeveniment poètic més important de l’any a Barcelona no deixa de cremar aquest 2016 gràcies a la feina feta en divuit edicions anteriors. Durant els dies centrals d’aquesta setmana, en un entorn únic, s’escoltaran dalt de l’escenari alguns dels millors versos de la poesia catalana, però també es podran trobar els millors llibres de poesia, tant els més vistos a les prestatgeries, com la resta de joies que hi arriben en comptagotes. Descobertes de noves veus poètiques, traduccions de clàssics, novetats d’autors consolidats, versos que esperen els lectors... I als vespres, la poesia es manté incombustible, seguim amb els millors versos, amb els millors poetes, amb les millors posades en escena i amb els homenatges a autors que ja no hi són, però que volem tornar a escoltar i dels qui ens agradaria saber més a través dels qui els van conèixer.

La setmana de la poesia començarà el dia 4 amb l'entrega del premi Jocs Florals, que continua amb la tradició històrica. Enguany el guanyador és Eduard Sanahuja, fill del també poeta David Sanahuja, del qual Curbet va editar-ne la poesia completa aquest gener. El llibre guardonat s'intitula Teories del no. El premi s'entregarà el dia 4 a les 19h al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona.

Un cop encetada la Setmana, hi haurà actes de tota mena. S'hi compten nombrosos recitals. Un dels llocs que n'acollirà més serà el Verger del Museu Marès. Biel Mesquida, Pau Vadell, Josep Pedrals, Feliu Formosa, Laia Noguera o Joan Margarit només són uns quants noms dels molts que hi participaran. El repertori d'activitats és nombrós i variat.

Fem especial menció de dos actes: divendres 6 de maig a les 19h al Verger del Museu Frederic Marès s'homenatjarà la poeta Anna Dodas, que va morir assassinada a Montpeller l'any 1986 quan tenia pendent de publicació un llibre a Edicions del Mall. L'altre homenatge important és el que es farà a Carles Hac Mor, que va morir aquest any 2016. Serà el dia 8 de maig a les 19h, també al Verger del Museu Marès.

Com és tradició, la Setmana de la Poesia culminarà amb el Festival Internacional de Poesia de Barcelona (enguany en serà la 32a edició), acte que se celebrarà al Palau de la Música Catalana el dia 10 de maig a les 21h, i que enguany vol reflectir la malaurada situació dels refugiats. Entre els poetes convidats (Mohsen Emadi, Joumana Haddad, Violet Grigoryan i Easterine Kirbe) hi haurà també el poeta valencià en llengua castellana Francisco Brines i la catalana Mireia Calafell, guardonada amb el darrer premi Lletra d'Or pel seu llibre de poemes Tantes mudes (Perifèric, 2014). La música també serà component de la sang de la poesia, i la dansa l’acompanyarà per primer cop en la nit al Palau de la Música. L’edició d’enguany de Barcelona Poesia recull múltiples iniciatives i espectacles que no mostren sinó que la poesia i les ganes de llegir-la, dir-la i escoltar-la no paren de créixer.

Recordem, encara, que el grup d'editorials independents Llegir en Català, del qual forma part L'Avenç, ha publicat dues novetats de poesia. Són Alè de taronja sencera, de Cresk Freixas, editat per Tigre de Paper, amb pròleg de Roc Casagran, i Totes les poesies i un llibre més, del poeta de l'Alguer Antoni Coronzu, editat per Saldonar. D'aquest darrer llibre se'n farà una presentació a la llibreria Documenta durant la Setmana de la Poesia. Serà el dia 5 a les 19h, i comptarà amb la presència de Rosa Delor, introductora del llibre, Joan Elies-Adell, escriptor, i l'editor Francesc Gil Lluch.

Podeu consultar el programa de la Setmana de la Poesia aquí.

INFORMACIÓ:

Data: del 4 al 10 de maig

Lloc: diversos espais de la ciutat de Barcelona

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.