Simposi Internacional Joan Miró al CaixaForum Madrid

Redacció L'Avenç

dijous, 14 de abril del 2016

fjm_7265_elrellotgedelvent_1459338341_a1060338

La Càtedra Miró organitza el simposi internacional Miró i l’escultura del segle XX, que situa l’obra de Joan Miró en la tradició de l’escultura moderna en diàleg amb altres artistes. La trobada tindrà lloc els dies 15 i 16 d'abril al CaixaForum Madrid. [+]

La trobada, coordinada per Robert Lubar Messeri, director de la New York University (NYU) a Madrid, de la Càtedra Miró i de l’International Miró Research Group, tindrà lloc a CaixaForum Madrid els dies 15 i 16 d'abril. Hi intervindran Elizabeth Cowling, Robert Slifkin, Briony Fer, Julia Domènech, Thierry Dufrêne, Alexander Potts, William Jeffett, Perejaume i Juan Luis Moraza. Joan Punyet Miró, nét de l’artista, participarà en la cloenda del simposi.

Des dels primers experiments de l'artista amb collages basats en objectes i escultures, a finals dels anys vint i al principi i a mitja dècada de 1930, fins a les experimentacions inicials amb la fundació a mitjan anys quaranta i les peces de maduresa dels cinquanta als setanta, la pràctica escultòrica de Joan Miró convida a establir paral·lelismes amb l'obra d'altres artistes. Miró i l'escultura del segle XX pretén situar l'obra de Joan Miró a la tradició de l'escultura moderna i analitzar-la en diàleg amb artistes com Julio González, Pablo Picasso, Max Ernst, Hans Arp, Isamu Noguchi, Alberto Giacometti, Henry Moore i David Smith, entre d'altres .No es tracta d'examinar les influències directes, sinó de reinscriure la pràctica de Miró en una història de l'escultura moderna de la qual en gran mesura ha quedat marginada. Les ponències tractaran des de qüestions pròpies de la tècnica i la producció escultòriques fins a la posició de Miró com a creador d'objectes surrealistes i la seva funció en el desenvolupament posterior de les pràctiques escultòriques basades en objectes, com també la renovació que va aportar a les tècniques i les tradicions escultòriques del segle XX.

Miró i l’escultura del segle XX està organitzat per la Càtedra Miró, impulsada per la Fundació Joan Miró i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), i l’NYU a Madrid, amb el suport de la Graduate Research Initiative (NYU) i la col·laboració de l’Obra Social ”la Caixa”.

Podeu consultar el programa aquí.

INFORMACIÓ:

Data: 15 i 16 d'abril a partir de les 9h

Lloc: CaixaForum Madrid (Paseo del Prado, 36, Madrid)

PER SABER-NE MÉS:

Adjuntem tres articles publicats a L'Avenç sobre Miró i la fundació que porta el seu nom. El primer, de Joan M. Minguet, és "Joan Miró. L'artista i el seu entorn cultural (1918-1983)" (núm. 256, febrer de 2001). El segon és de Victoria Combalia Dexeus, i s'intitula "Maria Lluïsa Borràs, la tancada de Montserrat i la Fundació Joan Miró" (núm. 402, maig de 2014). El tercer el signa Fèlix Fanés: "Miró 1917" (núm. 409, febrer de 2015).

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.