Recuperació de la memòria a Manresa

Redacció L'Avenç

dimecres, 04 de maig del 2016

noticia-santi-vila

El proper dijous 5 de maig, organitzat per l'Associació Memòria i Història de Manresa, a les 19:30h, el conseller de Cultura de la Generalitat, Santi Vila, pronunciarà la conferència “Recuperar la memòria, fer història”. El dia 7, a més, tindran lloc diferents sessions d’estudi i xerrades-col·loqui sobre l’holocaust, l’exili i les deportacions. [+]

El dijous 5 de maig Santi Vila parlarà de memòria i història a Manresa: el conseller de Cultura de la Generalitat pronunciarà la conferència “Recuperar la memòria, fer història”. L’acte tindrà lloc a l’edifici FUB2 i és organitzat per l'Associació Memòria i Història de Manresa i Gest! (Associació de Professionals Sèniors al Servei del Territori). Presentarà l’acte el president de l’Associació Memòria i Història de Manresa, Joaquim Aloy.

Santi Vila és historiador i, entre altres llibres, ha publicat Elogi de la memòria. Records, silencis, oblits i reinvencions, que va obtenir el Premi d’assaig Joan Fuster l’any 2004.

Dos dies després, el proper dissabte 7 de maig, a les 10h tindran lloc diferents sessions d’estudi i xerrades-col·loqui sobre l’holocaust, l’exili i les deportacions, amb les intervencions següents:

- Rosa Toran: "25 anys de Montserrat Roig"

- Pol Torres: "Joan Poch Sardà, quan el nom esdevé un número"

- Joaquim Aloy, Alejandra Ibarra i Ariadna Moyano: "Deportats manresans i bagencs"

- Joan Carrió (fill de Jacint Carrió, deportat a Mauthausen i Gusen): "Records d’infant"

L’acte tindrà lloc a l’Espai Memòries del Museu Comarcal de Manresa i forma part del Projecte Manresa-Mauthausen (dels instituts Pius Font i Quer i Lluís de Peguera). Els estudiants compartiran també les seves experiències en els viatges als camps de concentració d’Ebensee, Mauthausen i Gusen, que van fer l’any passat.

El mateix dissabte, a les 19:00h, s’interpretarà Les veus de l’exili, una lectura dramatitzada amb acompanyament musical, a càrrec del Grup de Teatre dels Carlins i músics dels instituts.

Prèviament, el dia abans al matí, es portarà a terme una trobada de la Xarxa Mai Més d’instituts de Catalunya.

Us recordem també que al mateix espai, i fins al 8 de maig, es pot veure l’exposició Projecte Manresa-Mauthausen, que dóna a conèixer les accions i les reflexions fetes per estudiants manresans sobre l’holocaust amb la voluntat de compartir-les amb tota la ciutadania.

Us recordem també que al mateix espai i fins al 8 de maig es pot veure l’exposició “Projecte Manresa-Mauthausen”, que dóna a conèixer les accions i les reflexions fetes per estudiants manresans sobre l’holocaust amb la voluntat de compartir-les amb tota la ciutadania.

INFORMACIÓ:

Data: 5 i 7 de maig

Lloc: Edifici FUB2 (plaça Bages, 1, Manresa) i Espai Memòries del Museu Comarcal de Manresa (Via de St. Ignasi, 36-40)

PER SABER-NE MÉS:

Recomanem "El kommando Poschacher. Un grup de joves a Mauthausen.", de Jordi Moliner, publicat al número 260 de L'Avenç (juny de 2001); de la traductora Teresa Muñoz, "Primo Levi. La memòria de l'ofensa", que parla de la peripècia de Levi al camp d'Auschwitz i com es va convertir en un autor de referència (núm. 280, maig de 2003); de Xavier Pla, "Jorge Semprún o les espirals de la memòria", que escriu sobre l'obra de Semprún i de la pretesa legitimitat de la literatura testimonial (núm. 282, juliol de 2003); i "No els oblidarem: l'holocaust a internet", d'Alejandro Andreassi (ním. 231, novembre de 1998).

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.