Ramon Llull i la màquina de pensar

Redacció L'Avenç

dilluns, 11 de juliol del 2016

Llull pensar

Aquest dimecres s'inaugura "La màquina de pensar. Ramon Llull i l'Ars combinatoria" al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), una exposició emmarcada dins l'Any Llull que explora l'impacte del filòsof català en les arts, la literatura, la ciència i la tecnologia. [+]

El mètode de coneixement inventat per Ramon Llull, conegut com Ars combinatoria, representa un complex mecanisme de figures geomètriques i símbols que combinen lletres i conceptes, i s’anuncia com un nou saber amb pretensions universals. L’ús d’aquest mecanisme, que proposava la unitat dels diferents sabers de l’època, havia de dur, mitjançant la raó, la demostració i el diàleg, a la pau entre les religions. Llull va cercar un model complex de realitat en el qual, com en una gran xarxa, estiguessin implicats el món, l’home i Déu.

“Tot filòsof pot ser un bon mecànic”, afirmava Ramon Llull. Seguint aquesta cita, l’exposició proposa entendre l’Ars combinatoria com un precedent de les noves tecnologies de la informació. La documentació històrica i les mirades més recents d’artistes es combinen per mostrar els aspectes més sorprenents i desconeguts del pensament de Llull.

La mostra inclou obres d’Antoni Tàpies, Arnold Schönberg, Athanasius Kircher, Bernat de Lavinheta, David Link, Francesc Pujols, Giordano Bruno, Gottfried Wilhem Leibniz, Agrippa von Nettesheim, Italo Calvino, Jacint Verdaguer, Jean-Jacques Grandville, Jeongmoon Choi, Joan Desí, Johann Heinrich Alsted, John Cage, Jorge Oteiza, José Luis Alexanco, José María Yturralde, Josep M. Subirachs, Josep Maria Mestres Quadreny, Josep Palau i Fabre, Josep Soler, Juan de Herrera, entre molts d’altres.

El dia de la inauguració es durà a terme el debat “Un llenguatge universal? Ramon Llull, pensament i comunicació” amb Siegfried Zielinski, assagista i rector de l’Escola pública superior d’Art i Disseny de Karlsruhe; Peter Weibel, artista conceptual teòric de l’art i president del Centre per l'Art i la Tecnologia dels Mitjans de Karlsruhe, i Amador Vega, catedràtic d'Estètica del Departament d'Humanitats de la Universitat Pompeu Fabra i comissari de l'exposició. L’activitat pretén presentar el sistema lògic argumental que va idea Llull per tal de respondre les següents qüestions: és possible reduir els diversos llenguatges tècnics i els raonaments a un llenguatge formal universal? Intercanviar i avaluar judicis segons uns mecanismes combinatoris és comunicar-se? De quina manera els nous mitjans de comunicació condicionen la construcció i la recepció de continguts lingüístics complexos?

Llull llenguatge

Karlsruhe, Badische Landesbibliothek, Cod. St. Peter p. 92 © CCCB

INFORMACIÓ:

Dates: del 14 de juliol a l'11 de desembre (Inauguració: 13 de juliol)

Lloc: Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) (Montalegre, 5, Barcelona).

PER SABER-NE MÉS:

LlullxLlull

Aquest mes de setembre, la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) i L'Avenç publiquem l'antologia Llull x Llull, que s'ha concebut amb el propòsit de convertir-se en un recurs útil i amè per ajudar-nos a descobrir la dimensió històrica, filosòfica i literària de l'autor. L'edició de l'antologia és a cura de Joan Santanach, comissari de l'Any Llull.

Al web del CCCB teniu més informació sobre l'activitat.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.