Ramon Llull i Barcelona

Redacció L'Avenç

dijous, 30 de juny del 2016

Jornada Llull

Aquest dissabte, Ramon Llull i tots els seus seguidors tenen una cita a la jornada que ha organitzat el MUHBA. [+]

La vida de Ramon Llull, el pensador “català de Mallorques”, va estar constantment marcada per un dinamisme incansable. El seu afany per conèixer amb profunditat les terres del Mediterrani el va portar a visitar Barcelona en diverses ocasions. La ciutat Comtal va marcar talment la seva trajectòria que, fins i tot, hi va escriure Dictat de Ramon i el Llibre d’oracions l’any 1299, ambdues obres dedicades als monarques. Al seu torn, fins l’edat moderna, Barcelona va ser un important centre de difusió del lul·lisme. La seva escola lul·liana, molt activa durant els segles XV i XVI, va representar un punt de referència per a tot el lul·lisme europeu. Més tard, ja a mitjans del XIX, la Renaixença en va recuperar la figura, especialment pel que fa al seu vessant literari. L’interès per Llull té un punt culminant destacable: la lectura del Llibre d’amic e amat que Jacint Verdaguer va fer en les seves Perles.

Dins de l'Any literari Ramon Llull i de les activitats que el MUHBA ha preparat per acompanyar l’exposició “Ramon Llull i l’encontre entre cultures” –disponible fins al 24 de juliol– la jornada “Ramon Llull i Barcelona” pretén presentar la relació vital i intel·lectual del pensador amb la ciutat. Després d’una introducció de caràcter general amb Lola Badia, Francesc Tous presentarà la dimensió de l’escola lul·liana de Barcelona. Finalment, la jornada es clourà amb Ricard Torrents, que parlarà sobre la influència de Ramon Llull en l’obra de Jacint Verdaguer.

INFORMACIÓ:

Data: 2 de juliol de 10 a 14h

Lloc: MUHBA Vil·la Joana (Ctra. de l'Església, 104, Vallvidrera)

PER SABER-NE MÉS:

Llull x Llull

Aquest mes de setembre, la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) i L'Avenç publiquem l'antologia Llull x Llull, que s'ha concebut amb el propòsit de convertir-se en un recurs útil i amè per ajudar-nos a descobrir la dimensió històrica, filosòfica i literària de l'autor. L'edició de l'antologia és a cura de Joan Santanach, comissari de l'Any Llull.

Al web del MUHBA teniu més informació sobre l'activitat.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.