Paul Preston a Barcelona

Redacció L'Avenç

diumenge, 12 de juny del 2016

Paul Preston JMM

Dimarts dia 14, l'historiador anglès Paul Preston serà investit doctor honoris causa per la Universitat de Barcelona. El mateix dia, al vespre, impartirà una conferència al Born Centre de Cultura i Memòria. [+]

Paul Preston (Liverpool, 1946) és doctor en història per la Universitat d’Oxford, catedràtic d’història contemporània espanyola i director del Centre Cañada Blanch per a l’estudi de l’Espanya contemporània de la London School of Economics & Political Science, és col·laborador habitual de mitjans britànics i espanyols.

És autor de nombrosos llibres sobre l’Espanya del segle xx, adreçats en principi a un públic anglosaxóperò que han sabut trobar una gran acceptació en ser traduïts al castellà i al català. De lamà de Hugh Thomas, va començar a estudiar els orígens de la guerra civil (sobre la qual hapublicat, entre altres estudis, una síntesi a La Guerra Civil espanyola, Base: 2006) i en concret el paper que hi van tenir la dreta i els militars. Ha analitzat també el doble procés de destrucció i dereconstrucció de la democràcia a Espanya (La destrucción de la democracia en España: reforma,reacción y revolución en la Segunda República, 1978 i El triunfo de la democracia en España:1969-1982, 1986). Ha publicat una extensa i exitosa biografia de Franco: Caudillo de España(1994), i una altra sobre el rei Joan Carles (Juan Carlos: el rey de un pueblo, 2003). Ha escrit també una sèrie de retrats biogràfics sobre personatges que van patir la guerra (Las tres Españas del 36, 1998, i Palomas de guerra, 2004) i ha publicat, en homenatge a Herbert Southworth, un llibre sobre els corresponsals estrangers a la guerra d’Espanya (Idealistes sota les bales, Proa: 2007). Identificat plenament amb la causa de la Segona República, s’ha preocupat de desmentir la bona imatge que Franco pogués tenir a la Gran Bretanya, en comparació amb altres dictadors com Hitler o Pinochet, i per això va publicar Franco: el gran manipulador (Base: 2008) i L’holocaust espanyol (Base: 2011).

Preston té també forts lligams amb Catalunya. És membre de l’Institut d’Estudis Catalans des de l’any 2008; l’any 2005, la Generalitat li va atorgar el Premi Internacional Ramon Llull per les seves contribucions historiogràfiques sobre el nostre passat. Així mateix, el 2006, va ser distingit amb el Premi Ramon Trias Fargas pel llibre Idealistes sota les bales, i l’any 2011, va guanyar el Premi d’Història Santiago Sobrequés per L’holocaust espanyol. L’any 2012 li van atorgar el Premi Pompeu Fabra en la categoria de projecció i difusió de la llengua catalana. El 2015 va ser nomenat doctor honoris causa, primer per la Universitat Rovira i Virgili i, posteriorment, per la Universitat de València.

Doctor Honoris Causa

Preston ha tingut nombrosos contactes amb professors de les universitats espanyoles i catalanes, i concretament de la Universitat de Barcelona. Així, ha mantingut vincles amb professors de la Universitat de Barcelona com Gabriel Cardona, Mary Nash, Pelai Pagès, Susanna Tavera, Andreu Mayayo i Antoni Segura. De fet, el Centre d’Estudis Històrics Internacionals de la UB, amb la col·laboració del Centre de Recursos per a l’Aprenentatge i la Investigació (CRAI), ha gestionat el trasllat de l’important fons documental de Preston al monestir de Poblet, on ha quedat dipositat.

Dimarts 14 de juny a les 12 hores al Paranimf de l’Edifici Històric serà investit Doctor Honoris Causa per la Universitat de Barcelona, i en serà padrí el catedràtic del Departament d’Història i Arqueologia Joan Villarroya.

Conferència al Born Centre de Cultura i Memòria

El mateix dimarts, a les 19 h P_aul Preston analitzarà el paper desenvolupat pels experts estrangers en l’estudi d’episodis de la història d’Espanya, com la Guerra Civil espanyola.

PER SABER-NE MÉS:

Paul Preston ha escrit en nombroses ocasions per a L'Avenç, però us recomanem la lectura de l'entrevista que li va fer Josep M. Muñoz, l'any 2008.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.