"Patrimoni oblidat, memòria literària" a Poblet

Redacció L'Avenç

diumenge, 24 de abril del 2016

logo_POML

La Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana i l’Institut Ramon Muntaner han impulsat el projecte “Patrimoni oblidat, memòria literària” que inclourà una exposició itinerant i una pàgina web. En l'exposició itinerant es contemplen 60 elements patrimonials, amb fragments de textos de 56 autors. Tota la resta de material formarà part de la pàgina web que s'anirà completant durant aquest any. [+]

El projecte "Patrimoni oblidat, memòria literària", impulsat per la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana i l’Institut Ramon Muntaner, és una proposta que lliga els elements del patrimoni cultural tangible que estan o han estat deixats a la mercè del pas destructor del temps amb les descripcions literàries d’aquests elements patrimonials.

Proposem un viatge pels territoris de la memòria literària d’aquests elements oblidats, d’aquestes ruïnes sentimentals amb el doble acompanyament de la imatge i la paraula. Contemplar el patrimoni cultural tangible, el lloc o l’espai abandonat, com l'element més feble i simbòlic del temps històric passat, des de la literatura (amb descripcions, vivències, records, emocions, sentiments, simbologia, etc.) sabent que ha estat i està integrat en un paisatge.

Al costat dels grans elements patrimonials, que s’han beneficiat en els darrers temps d’accions de restauració o conservació i que constitueixen nuclis rellevants de visites i destinacions d’un turisme cultural, existeix un altre patrimoni, que podem anomenar “patrimoni oblidat”, format per elements menors o que no han rebut prou consideració fins ara, i que va des d'espais abandonats colgats per la bardissa fins a elements o paisatges avui inexistents però que han deixat el seu rastre en la fotografia antiga i en la literatura. Passaria el mateix amb els grans monuments del país que van viure etapes de destrucció i de descurança reflectits en la lletra impresa de viatgers i escriptors. La “ruïna” ha format part essencial de la mirada que la memòria literària ha projectat sobre el món, les visions romàntiques i, en general, tots els textos de caràcter memorialístic ens ofereixen imatges i idealitzacions, revitalitzacions imaginàries d’espais perduts o de llocs de memòria íntima o col·lectiva.

Aquest és un projecte que proposa dues vessants diferents i complementàries: 1) una extensa exposició virtual amb tota la informació rebuda des de la participació de centres d’estudis, entitats i institucions vinculades amb la literatura i el patrimoni i 2) una exposició material preparada per viatjar durant un llarg temps, que generi a cada lloc reflexió i activitat sobre els valors del patrimoni i la literatura.

INFORMACIÓ:

Data: Fins al 30 de juny

Lloc: Sala de l'antic refetor de conversos del Monestir de Poblet (Plaça Corona de Aragón, 11, Poblet)

PER SABER-NE MÉS:

Adjuntem un article Stefano Maria Cingolani publicat al número 325 (2007) de L'Avenç. S'intitula "Història, memòria i literatura", i tracta la renovació dels estudis universitaris de literatura catalana medieval i com estan permetent acostar els grans clàssics de l’idioma al lector d’avui.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.