Parlaré a classe

Redacció L'Avenç

dimecres, 21 de setembre del 2016

Escola Isabel de Villena

El passat 15 de setembre va inaugurar-se al Palau Robert l'exposició "Parlaré a classe", una mostra que remarca la tasca pedagògica a contracorrent que va dur a terme Carme Serrallonga a l'Escola Isabel de Villena a favor d'una escola catalana, mixta i democràtica a la postguerra civil espanyola. [+]

L’Escola Isabel de Villena es va inaugurar el 8 de març de 1939 fruit de la preocupació d’un grup de pares i mares que patien pel caire que agafaria l’educació en una Catalunya sota el règim franquista. De seguida van encarregar a Carme Serrallonga, que llavors treballava a l’Escola Ausiàs Marc de Sarrià, que fundés una nova escola amb els valors que procedien del moviment renovador de la pedagogia de principi de segle.

El projecte pedagògic de Carme Serrallonga va apostar per mantenir la continuïtat del català, dels valors humans i pedagògics de l’ensenyament públic de l’Institut Escola de la República i una voluntat democratitzadora i modernitzadora que contrastava amb el projecte de l’escola franquista, fosca, autoritària, feixista i representada per Agustina de Aragón i la consigna “No hablaré en classe”. Alguns dels documents oficials adreçats a les escoles que es presenten a l’exposició donen a conèixer les exigències de la dictadura franquista a les escoles: ensenyament en castellà, nens i nenes separats, assignatures per conformar l’esperit nacional espanyol...

La mostra se submergeix en la ideologia i el tarannà d’una experiència pedagògica peculiar i, en el seu moment, capdavantera, malgrat tots els obstacles polítics i administratius. Una experiència pedagògica que es va portar a terme des d’altres escoles i entitats amb el pas dels anys. El grup humà que es va responsabilitzar del projecte, amb Carme Serrallonga, Ricard Albert i Mercè Ros al capdavant, va cohesionar i humanitzar el mètode pedagògic de tarannà liberal, obert a tothom, amb total respecte a les diverses races, idees i religions, i neutral políticament.

La creació de l’Escola Isabel de Villena a Barcelona i també altres escoles i entitats culturals per tot el país van conformar un moviment educatiu compacte i alternatiu a l’oficial, que va ser l’embrió del sistema de renovació pedagògica, generador del posterior sistema públic i concertat del país.

L’exposició, que se centra en l’experiència de l’Escola Isabel de Villena, es desenvolupa en cinc espais: Fundació. Inicis; Trajectòria. Escenaris. Projecte pedagògic; Carme Serrallonga; Escola, cultura i societat; El Villena. Tres taules rodones obertes al públic complementaran la mostra: Carme Sansa, Albert Mestres, Roger Peña, José Lifante i Alba Tortras parlaran el 26 de setembre sobre el teatre. Sergi Pàmies, Enric Casassas, David Nel·lo, Rosa Delor i Tània Juste el 27 d'octubre sobre l'escriptura. I, finalment, el 14 de novembre, Pau Riba, Maria Hernandez, Carles Lobo i Eugènia Gassull discutiran sobre la música a l’escola.

L'entrada és gratuïta, i es pot visitar de dilluns a dissabte de 10:00h a 20:00h i diumenges i festius de 10:00h a 14:30h.

INFORMACIÓ:

Data: fins a l'11 de desembre.

Lloc: Palau Robert (Passeig de Gràcia, 107, Barcelona)

PER SABER-NE MÉS:

Dins el número d'octubre de L'Avenç, podreu trobar un article dedicat a "Parlaré a classe" de Jordi Casassas i Ricard Lobo.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.