PUNK. Els seus rastres en l’art contemporani

Redacció L'Avenç

dilluns, 22 de agost del 2016

Hans-Peter Feldmann, 5 Pound Bill with Red Nose [Billete de 5 pounds con nariz roja], 2012

Coincidint amb el 40è aniversari de l’explosió del punk, fins el 25 de setembre el MACBA reuneix més d’un centenar d’obres de 60 artistes nacionals i estrangers en una exposició, comissariada per David G. Torres, que segueix els seus rastres en l’art fins al present. [+]

El MACBA presenta fins el 25 de setembre aquesta coproducció entre CA2M, Centro de Arte Dos de Mayo de la Comunidad de Madrid, i ARTIUM, Centro Vasco de Arte Contemporáneo, a Vitòria, comissariada per David G. Torres i en la qual participen més de cinquanta artistes, nacionals i internacionals. És un recorregut per la influència del punk en l’art actual i es fa ressò de la importància de la seva presència com a actitud i com a referent entre molts creadors. Hi són presents instal·lacions, rastres documentals, múltiples, fotografies, vídeos i pintura; a més, inclou una secció documental sobre els orígens del punk i els seus rastres fins a l’actualitat.

El punk és una manifestació de la incomoditat enfront del sistema econòmic, polític, social i cultural, i concentra l’evolució del pensament de la segona meitat de segle XX. Es considera una actitud que eclosiona entre 1976 i 1978 a Londres i Nova York com a expressió de rebuig total al sistema. Recull el lema «No future» de moviments anteriors com el situacionisme i el dadaisme però, a diferència d’aquests, emergeix enmig de la cultura de masses, fet que provoca que transcendeixi més enllà dels setanta, del context anglosaxó i de l’escena musical. Punk esdevé un adjectiu que qualifica una manera d’entendre el món i d'enfrontar-se al context sociopolític i als convencionalismes, com ho fa una bona part de l’art contemporani amb un fort esperit crític i qüestionador. La mostra inclou treballs que el van anticipar i també obres d'artistes que en van ser incitadors i activistes, a més d’altres que en recullen els rastres.

INFORMACIÓ:

Data: fins el 25 de setembre

Lloc: MACBA (Plaça dels Àngels, 1, Barcelona)

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.