Olga Xirinacs i el Dia Mundial de la Poesia

Redacció L'Avenç

dijous, 17 de març del 2016

dibuix

La UNESCO va proclamar el 21 de març com el Dia Mundial de la Poesia. Per celebrar-ho, enguany la poeta tarragonina Olga Xirinacs ha escrit el poema "Preneu les roses", que la Institució de les Lletres Catalanes ha traduït a una vintena de llengües. [+]

Tornem a celebrar el Dia Mundial de la Poesia. Com és costum, la Institució de les Lletres Catalanes cada any escull un autor perquè escrigui un poema. Enguany és el torn d'Olga Xirinacs, que gaudeix d'una trajectòria literària notable.

La UNESCO va declarar el dia 21 de març Dia Mundial de la Poesia. Per celebrar-ho, la Institució de les Lletres Catalanes –amb la col·laboració de diferents entitats públiques i privades- tria un autor/a a qui s'encarrega un poema que és traduït a nombroses llengües, organitza un gran acte dedicat a la poesia i fomenta tot un seguit d’iniciatives, presencials i/o a través de la xarxa, arreu dels territoris de parla catalana. L’any passat es van fer 250 activitats, 100 més que l’any anterior. Des de l’any 2012 el nombre d’activitats no ha parat de créixer i hem passat de 83 activitats en la primera edició a 120 el 2013, 150 el 2014 i 250 el 2015.

Enguany s’editaran al voltant de 20.000 exemplars del desplegable amb el poema en català Preneu les roses”, escrit expressament per la poeta Olga Xirinacs i traduït a vint llengües (alemany, amazic, anglès, àrab, armeni, asturià, castellà, danès, euskera, francès, gallec, hindi, italià, mandarí, mandinga, occità, quítxua, romanès, ucraïnès i wòlof.). A la ciutat de Barcelona l'acte central de celebració del Dia Mundial serà el dia 21 de març a l’Arts Santa Mònica.

Nascuda a Tarragona el 1936, Olga Xirinacs és una escriptora i professora de piano que ha cultivat la poesia, la novel·la, el conte i l’assaig. També ha escrit literatura infantil i juvenil. La seva obra ha estat traduïda al castellà, rus, anglès i alemany. Ha guanyat els premis més prestigiosos de la literatura catalana entre els quals destaquen el Sant Jordi, el Crítica Serra d’Or, el Sant Joan, el Josep Pla, el Ciutat de Palma, el Ramon Llull i el Carles Riba. És mestra en Gai Saber pels Jocs Florals de Barcelona des de l’any 1978. Això la converteix en l’única dona que té aquesta distinció després de Mercè Rodoreda. L’any 1990 va rebre la Creu de Sant Jordi.

D'ella destaquem L’agonia de Severià Vargas, publicat a Meteora el 2009.

INFORMACIÓ:

Data: 21 de març a les 19h (acte central)

Lloc: Arts Santa Mònica (Les Rambla, 7, Barcelona)

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.