Novetats editorials

Redacció L'Avenç

dimecres, 17 de febrer del 2016

Emilio Lussu "Homes com nosaltres"

Santiago Rusiñol "El Josepet de Sant Celoni"

Avui posem a la venda dues novetats editorials que ens fan arribar a la seixantena de títols publicats. Dos llibres molt diferents que comparteixen qualitat literària i claus per entendre com som. Voleu saber-ne més? [+]

Homes com nosaltres, d'Emilio Lussu (traduït per Teresa Muñoz Lloret), és un clàssic de la literatura italiana, d'obligada lectura en el sistema educatiu. Escrit el 1938 explica l'experiència autobiogràfica de l'autor, un reconegut escriptor i polític sard, durant la Primera Guerra Mundial.

El 1916, en el curs de la I Guerra Mundial, un jove estudiant universitari italià és enviat a l’altiplà d’Asiago, situat als Alps, a la zona fronterera entre les regions del Vèneto i Trentino-Alto Adige, on la seva brigada ha estat destacada per mirar de frenar l’avenç de l’exèrcit austríac cap a Vicenza i Verona. Emilio Lussu reviurà anys després la seva estada d’un any al front de guerra, en aquell paratge inhòspit. La seva atenció se centrarà, però, en el comportament humà: des de la irracionalitat amb què sovint els caps volen imposar la disciplina, fins al comportament dels soldats, molt més pròxim a la deserció que al suposat heroisme. Estructurada a partir dels episodis que va rememorant, cada capítol és un subtil cop de puny contra l’absurd de la guerra.

En Josepet de Sant Celoni, de Santiago Rusiñol, tanca la trilogia que vam començar amb El català de la Manxa i La 'niña gorda'. Rusiñol és un dels nostres escriptors de capçalera. Amb la seva mirada irònica, lúcida i punyent, retrata la societat catalana a cavall dels segles XIX-XX com un mirall per reflectir-hi les nostres vergonyes, els nostres tòpics, on descobrir perquè som com som i oferir-nos la possibilitat de canviar o, si més no, de prendre’ns-ho tot amb una mica més d’humor.

En Josepet de Sant Celoni és el fill, probablement, d’un secretari d’ajuntament caracteritzat pels seus pocs escrúpols amb el diner públic. Després d’explicar-nos les circumstàncies del seu naixement i de la seva peculiar educació, la novel·la segueix les peripècies del protagonista i els seus diversos oficis, que inclouen un viatge per Espanya com a venedor de comerç. Finalment, els seus negocis poc clars li permetran passar a ser, de Josepet, a Don Josep. Serà aleshores que podrà culminar la seva ascensió social, i la seva fortuna personal, com a regidor de l’Ajuntament de Barcelona per la Solidaritat Catalana, encarregat del clavegueram.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.