Niños de la guerra

Redacció L'Avenç

dijous, 18 de agost del 2016

Niños de la guerra

Els nens evacuats a Moscou durant la Guerra Civil expliquen la seva història en una exposició al Memorial Democràtic. [+]

L'exposició narra les vicissituds dels 2.895 nens i nenes que, entre març de 1937 i novembre de 1938, van ser evacuats cap a la Unió Soviètica per protegir-los de la Guerra Civil. Al país d’acollida, van viure la Guerra Mundial i no van poder retornar a Espanya fins a la dècada de 1950. Molts dels seus descendents actualment són ciutadans de Rússia.

L’enfocament de la mostra és vivencial, a partir dels testimonis dels protagonistes, ja sigui amb relats autobiogràfics o amb els dels mestres que els van atendre. També es posa a disposició dels visitants cartes, fotografies i dibuixos. El conjunt és un mosaic de la vida quotidiana d’aquells nens.

El comissari de la mostra és Juan Barceló, que la va dissenyar per encàrrec de l’associació Archivo, Guerra y Exilio (AGE) a partir del fons documental del Centro Español de Moscú, conservat a l’Arxiu Nacional de Catalunya.

INFORMACIÓ:

Data: Fins al 18 de setembre de 2016

Lloc: Memorial Democràtic (C/ Peu de la Creu, 4, Barcelona)

PER SABER-NE MÉS:

Article de Sílvia Marimon al diari Ara sobre l'exposició, amb declaracions d'alguns nens de la guerra presents a la mostra.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.