Memòria: de la postguerra a la transició

Redacció L'Avenç

diumenge, 03 de juliol del 2016

Memoria

El Centre d’Estudis sobre les Èpoques Franquista i Democràtica (CEFID-UAB) i l’Institut de Ciències de l’Educació (ICE) de la UAB han organitzat la 9a edició de les Jornades d’actualització científica i didàctica. [+]

Dins dels cursos d’estiu que l’ICE ha organitzat per enguany, la jornada “Els usos de la memòria, de la postguerra a la transició” que es celebrarà del 4 al 8 de juliol pretén oferir una visió dels processos de construcció de la memòria de la postguerra ençà.

En els últims anys, la veu testimonial i el record històric del passat segle han esdevingut temes recurrents entre els especialistes. De fet, la memòria pública i els seus usos són fonamentals en la configuració de la cultura política, social, cultural i històrica de les societats contemporànies. Igualment, construeixen un territori de pugna entre projectes i agents socials i polítics, i contribueixen a la creació d’un imaginari col·lectiu que cal administrar de forma raonada i conscient. Per tant, aquesta jornada mostrarà com considerar un passat recent del qual en som hereus directes en el present.

La jornada comptarà amb les cinc sessions següents: “La memòria política i els seus usos, de la postguerra a la transició”, “L’esborrament de la memòria comunal”, “La memòria de l’exili”, “La literatura memorialística” i “Representació i memòria de la guerra i del franquisme”. Hi intervindran especialistes com Angela Cenarro (Universidad de Zaragoza), Manel Risques (Universitat de Barcelona), Martí Marín (Universitat Autònoma de Barcelona), Antoni Tort (Universitat de Vic), Francesc Vilanova (Universitat Autònoma de Barcelona), Carlos Guzmán (Universidad Nacional Autónoma de México), José Ramón López (Universitat Autònoma de Barcelona), Maria Campillo (Universitat Autònoma de Barcelona), Enric Gallén (Universitat Pompeu Fabra) i Imma Merino (Universitat de Girona).

INFORMACIÓ:

Dates: del 4 al 8 de juliol

Durada: 25 hores

Lloc: Casa Convalescència de l’Hospital de Sant Pau (C/ Sant Antoni Maria Claret, 171, Barcelona).

PER SABER-NE MÉS:

Sobre l'època de la Transició, us pot interessar l'article "Més claus sobre el mite de la transició pacífica" dins del Mirador del número actual de L'Avenç. Genís Barnosell exposa raons en contra de la idea general d'una transició espanyola com un procés essencialment acordat i consensuat sense fissures. També ens agradaria destacar l'Editorial del passat mes de desembre, dins L'Avenç núm. 418, on es reflexiona sobre com vivim, des del present, la passada dictadura franquista.

Per reflexionar, més concretament, sobre el tema de la memòria històrica, us recomanem "Recuperació de la memòria històrica o reparació moral de les víctimes?", el Dossier de L'Avenç núm. 314. Andreu Mayayo analitza la valoració del passat històric espanyol després que durant quaranta anys, els vencedors haguessin imposat les seves raons i condemnat el silenci dels pecadors. A L'Avenç núm. 299, Francesc Xavier Menéndez escriu el Dossier "La recuperació de la memòria: estat de la qüestió a Catalunya", on tracta la memòria soterrada a partir del controvertit tema de les fosses comunes.

També podeu consultar el web de la Jornada.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.