'Les lliçons d'història': Homenatge a Pierre Vilar a la Capella de Santa Àgata

Redacció L'Avenç

dilluns, 16 de maig del 2016

invitaciovilar3

Demà dimarts 17 de maig a les 19h a la Capella de Santa Àgata hi haurà la presentació del llibre Les lliçons d'història, de la historiadora Rosa Congost sobre la formació de Pierre Vilar. Intervindran Josep Fontana, historiador, Josep M. Muñoz, editor del llibre, Joan Roca, director del MUHBA i Rosa Congost, l’autora del llibre. [+]

Pierre Vilar ha estat, a Catalunya, un dels historiadors més influents i un dels qui ha aportat una visió més consistent de la seva realitat històrica. Amb l’ajut d’una rica i inèdita correspondència, aquest llibre ressegueix tant la seva formació com a historiador a París, com el seu decisiu contacte amb Catalunya en el període que va de la Dictadura de Primo de Rivera fins al final de la Guerra Civil.

Rosa Congost (Girona, 1956) es va doctorar en Història el 1988 i és catedràtica d’Història Econòmica de la Universitat de Girona des de 1995. És autora de nombrosos treballs entorn de la propietat de la terra i les relacions socials agràries a Catalunya. D’entre els seus llibres destaquen Els propietaris i els altres. La regió de Girona, 1768-1862 (Eumo, 1990) i Tierras, leyes, historia. Estudios sobre “la gran obra de la propiedad” (Crítica, 2007). Ha publicat algunes monografies i articles en revistes acadèmiques i ha editat i coordinat algunes obres col·lectives realitzades en el marc del Centre de Recerca d’Història Rural (IRH) de la Universitat de Girona. En paral·lel, ha dedicat una atenció continuada a l’obra de Pierre Vilar, de qui va anotar i preparar l’edició del llibre Pensar històricament. Reflexions i records(1995), i és una de les impulsores de l’Atelier Pierre Vilar.

INFORMACIÓ:

Data: 17 de maig a les 19h

Lloc: Capella de Santa Àgata (Plaça del Rei, s/n, Barcelona)

PER SABER-NE MÉS:

Al número en curs de L'Avenç hi podeu trobar el que va ser l'avançament editorial de Les lliçons d'història: la publicació d'una carta que Vilar va adreçar a un amic l'any 1939, i que forma part del llibre de Rosa Congost. A més a més, també adjuntem l'article "Un debat i una absència. Pierre Vilar i la discussió de les nacions i el nacionalisme", de Xavier Torres i Sans.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.