Les justes del Born #Migracions

Redacció L'Avenç

diumenge, 21 de febrer del 2016

Justes Migracions

Dijous 25 a les 19h tindrà lloc la quarta sessió de Les justes del Born, el cicle de Diàlegs Passat/Present al Born Centre Cultural moderats per Josep M. Muñoz. Amb #Migracions, Lluís Cabrera i Andreu Domingo parlaran sobre Catalunya al mirall de la immigració. Durant molts anys hem estat un país d’acollida d’immigració, però ara sembla que el moviment s’inverteix. Quins paral·lelismes podem establir en els dos moviments? [+]

Cada conjuntura històrica és diferent, però l’anàlisi dels fets socials i polítics permet veure la persistència d’unes problemàtiques i la recurrència d’algunes situacions. D’aquí l’interès d’aquestes lectures Passat/Present que proposem.

Catalunya ha viscut, en poc més de mig segle, dues onades migratòries de gran abast: la immigració peninsular de les dècades de 1950 i 1960, i la immigració internacional de la dècada del 2000. Totes dues han incrementat considerablement la població catalana i han transformat significativament el paisatge social de Catalunya, i n’han fet una societat més diversa i connectada. Malgrat que es poden observar algunes recurrències entre totes dues, el fet és que s’han produït en moments i contextos històrics molt diferents, i que tenen característiques pròpies molt diverses entre si. Els dos grans fluxos migratoris semblen confirmar plenament la idea que la immigració és consubstancial al sistema català de reproducció, caracteritzat per una baixa natalitat i per un recurs constant a la immigració com a palanca del creixement. Amb tot, malgrat aquesta centralitat que té a la nostra societat, cal plantejar-se fins a quin punt la immigració forma part dels “mites fundacionals” de la nació catalana. Aquesta, i altres qüestions, com la llengua o les llengües com a factor d’identitat, sobre qui té (i fins quan?) el caràcter d’immigrat, i respecte dels valors sobre els quals cal construir una nova ciutadania, presidiran sens dubte el debat.

Lluís Cabrera és músic i escriptor. Va fundar el Taller de Músics el 1979 i és el president de l’associació Altres andalusos. Andreu Domingo és investigador i subdirector del Centre d’Estudis Demogràfics. Va guanyar el Premi Ciutat de Barcelona d’Assaig pel seu llibre Catalunya al mirall de la immigració. Demografia i identitat nacional. (L’Avenç, 2014).

Podeu consultar aquí la programació completa del cicle. A més, tot i que l’accés és lliure, si us hi inscriviu gaudireu d’una SUBSCRIPCIÓ GRATUÏTA a L’Avenç durant 3 mesos.

INFORMACIÓ:

LLOC: El Born Centre Cultural (Pl. Comercial 12, Barcelona)

DATA: Dijous 25 de febrer a les 19h.

ORGANITZA: El Born Centre Cultural i L'Avenç

PER SABER-NE MÉS:

Josep M. Muñoz va entrevistar Lluís Cabrera a L'Avenç el gener de 2010 i pel que fa a a Andreu Domingo, a banda del seu llibre, podeu consultar aquí en obert un Dossier de Lectura amb textos i recursos multimèdia.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.