Les justes del Born #Interaccions

Redacció L'Avenç

diumenge, 10 de gener del 2016

Justes Born

Dijous 14 a les 19h tindrà lloc la primera sessió de Les justes del Born, el cicle de Diàlegs Passat/Present al Born Centre Cultural moderats per Josep M. Muñoz. Comencem el cicle amb #Interaccions, un tema clàssic dels nostres debats polítics i socials. Margarida Casacuberta i Joan B. Culla parlaran sobre les relacions entre Catalunya i Espanya, que han estat i són motiu de reflexió i debat des de la literatura, el periodisme, el pensament, l'economia i la política. [+]

Cada conjuntura històrica és diferent, però l’anàlisi dels fets socials i polítics permet veure la persistència d’unes problemàtiques i la recurrència d’algunes situacions.

D’aquí l’interès d’aquestes lectures Passat/Present que proposem. Això sembla particularment cert en el cas del catalanisme polític i, més en general, de les relacions Catalunya/Espanya, on les qüestions que es plantegen des de fa més d’un segle tenen una expressió diferent, adequada a cada moment, però amb una considerable similitud de fons i, a vegades, de forma.

Des del moment que el “problema català” passa a ocupar una posició central en el debat identitari espanyol, les reivindicacions del catalanisme polític han suposat un desafiament al sistema polític espanyol i n’han exigit un replantejament en totes les conjuntures de canvi i de democratització. Un replantejament que ha topat sovint amb fortes resistències dins la cultura política imperant. En concret, l’anàlisi de la recepció del “problema català” en el moment de la configuració del primer gran moviment unitari del catalanisme polític, la Solidaritat Catalana (1906), permet establir un paral·lelisme interessant amb la situació d’avui mateix.

Margarida Casacuberta i Joan B. Culla faran una relectura de les relacions Catalunya / Espanya a través de la mirada d'escriptors com Josep Carner, Santiago Rusiñol, Joan Maragall, Eugeni d'Ors, Miguel de Unamuno, José Ortega y Gasset, etc que des de l'assaig, la poesia i la novel·la han intentat resoldre el "problema català".

Podeu consultar aquí la programació completa del cicle. A més, tot i que l’accés és lliure, si us hi inscriviu gaudireu d’una SUBSCRIPCIÓ GRATUÏTA a L’Avenç durant 3 mesos.

INFORMACIÓ:

LLOC: El Born Centre Cultural (Pl. Comercial 12, Barcelona)

DATA: Dijous 14 de gener a les 19h.

ORGANITZA: El Born Centre Cultural i L'Avenç

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.