Les justes del Born #Confrontacions

Redacció L'Avenç

diumenge, 06 de març del 2016

Justes confrontacions

Dijous 10 a les 19h tindrà lloc l'última sessió de Les justes del Born, el cicle de Diàlegs Passat/Present al Born Centre Cultural moderats per Josep M. Muñoz. Amb #Confrontacions, Maria Campillo i Plàcid Garcia-Planas de conflictes. La literatura memorialística, periodística i de ficció s’ha ocupat sempre dels conflictes bèl·lics, aportant visions polièdriques als orígens i les seves conseqüències. Aprofitant la commemoració del Dia Internacional de la Dona, el diàleg se centrarà en el paper de la dona en aquests conflictes. [+]

Cada conjuntura històrica és diferent, però l’anàlisi dels fets socials i polítics permet veure la persistència d’unes problemàtiques i la recurrència d’algunes situacions. D’aquí l’interès d’aquestes lectures Passat/Present que proposem.

Els conflictes són tant els fets com la memòria que ha quedat sobre ells. Així, mentre el periodista relata els fets, anys a venir els historiadors usaran aquestes fonts per explicar els fets. De la mateixa manera, realitat i ficció s'entrecreuen en els relats de la premsa, en la ficció, en el teatre, en la literatura memorialística, des de la Primera Guerra Mundial. Ens aturarem en la Guerra Civil per veure com la guerra va afectar dones, ja fos perquè es van trobar soles, al capdavant de les seves famílies, com perquè van tenir papers destacats en la indústria de guerra o com a milicianes al front. Per acabar, veurem com l'exili de 1939 ha tornat aquests dies a les pantalles de televisió establint un paral·lelisme inevitable amb les cues de refugiats que intenten entrar a Europa procedents de l'exili sirià.

Les cartes, els reportatges, les veus literàries en boca de les dones seran les protagonistes de l'última sessió de Les justes del Born.

Maria Campillo és professora de literatura catalana i especialista en literatura de l’exili. Ha estat la curadora del volum Allez! Allez! Escrits del pas de frontera, 1939 (L’Avenç, 2010).

Plàcid Garcia-Planas és redactor cap de la secció internacional de La Vanguardia des del 2005, secció de la qual és reporter des de 1998. Ha cobert, entre altres conflictes, la primera i la segona guerra del golf Pèrsic (1991 i 2003), totes les guerres de l’ex-Iugoslàvia (1991-2000), el conflicte entre israelians i palestins, la guerra del Líban (2006), la guerra de l’Afganistan i la de Líbia. És autor, junt amb Ricard Mas, del llibre L'arxiu del corresponsal de guerra. (Comanegra, 2012)

Podeu consultar aquí la programació completa del cicle. A més, tot i que l’accés és lliure, si us hi inscriviu gaudireu d’una SUBSCRIPCIÓ GRATUÏTA a L’Avenç durant 3 mesos.

INFORMACIÓ:

LLOC: El Born Centre Cultural (Pl. Comercial 12, Barcelona)

DATA: Dijous 10 de març a les 19h.

ORGANITZA: El Born Centre Cultural i L'Avenç

#justesBorn #equitat8m

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.