La captura colonial

Redacció L'Avenç

dilluns, 15 de agost del 2016

Caça

Lluís de Lassaletta Delclós amb un goril·la abatut | © Museu Etnològic de Barcelona

El Museu Etnològic de Barcelona us convida a repensar la memòria colonial a través de l'exposició "Ikunde. Barcelona, metròpoli colonial", que mostra la relació entre Barcelona i la Guinea continental. [+]

Entre el 1777 i el 1778, per mitjà dels tractats de Sant Ildefons i del Pardo, Portugal va cedir a Espanya l’illa de Fernando Poo (Bioko) i els seus drets comercials sobre la part adjacent del continent. El primer governador espanyol va prendre possessió de l’illa el 1858, però el seu domini no es va poder fer efectiu fins a dues dècades més tard. A més, el control sobre la zona continental, Río Muni, va haver d’esperar fins a 1885-1890. El 1926, tots dos territoris i les illes d’Annobón, Corisco, Elobey Gran i Elobey Petit van formar la Guinea Espanyola.

Barcelona, com a ciutat comercial i industrial que era, no va ser un port perifèric dins la complexa trama colonial espanyola, sinó un dels seus nòduls centrals. Des de finals del segle xix, la rica activitat industrial radicada a la Ciutat Comtal havia estimulat una important transferència d’inversions cap a aquella colònia llunyana, mentre els missioners claretians, des de la seva seu a Vic, s’encarregaven de les tasques d’evangelització de les poblacions autòctones. A mesura que es consolidava l’empresa colonial, l’explotació de les riqueses del territori —cacau, cafè i fustes nobles, principalment— es va veure secundada per una xarxa cada cop més nombrosa i diversa de colons i de projectes, alguns dels quals foren concebuts sota criteris científics.

Un dels considerats majors triomfs va ser la creació, l’any 1959, del Centro de Experimentación y Adaptación Animal Ikunde, un nom que, avui en dia, és ben poc recordat a Barcelona. La instal·lació, situada a pocs quilòmetres de Bata, la capital de la Guinea continental, constituí la plataforma d’acció de l’Ajuntament de Barcelona en aquella colònia africana.

Granota

Guineà amb una granota goliat | © Zoo de Barcelona

La captura d’espècies animals que presentaven un interès científic i comercial oferia un mitjà de vida profitós al reduït nombre de caçadors europeus que vivien a la colònia de Guinea. Les pràctiques habituals d’explotació de la fauna, és a dir, les expedicions de cacera, el seccionament de les peces obtingudes per exhibir-les com a trofeus o les típiques fotografies que mostraven el caçador en actitud triomfal, es van complementar al llarg de la dècada de 1950 amb una nova estratègia centrada en l’enviament d’espècimens vius als principals jardins zoològics del món; una exportació que l’Ajuntament de Barcelona permetia a través del Centre d’Ikunde.

Aquesta història i moltes més al Museu de Cultures del Món de Barcelona que acull, fins al 5 de febrer de 2017, l'exposició "Ikunde. Barcelona, metròpoli colonial" organitzada pel Museu Etnològic de Barcelona.

INFORMACIÓ:

Dates: fins al 5 de febrer de 2017

Lloc: Museu de Cultures del Món (Montcada, 12, Barcelona).

PER SABER-NE MÉS:

Us recomanem els següents quatre articles, disponibles al web del Museu, relacionats amb el contingut de la mostra: "Copito de Nieve, d'Ikunde a Barcelona", "Barcelona, metròpoli colonial?", "Els objectes d'Ikunde" i "Ikunde, un bocí de Barcelona a l'Àfrica central".

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.