La Marxa de la Llibertat del 1976

Redacció L'Avenç

dimarts, 27 de setembre del 2016

Poblecatala.Portada.small

El proper divendres dia 30 de setembre a les 19.30h. L’Associació Memòria i Història de Manresa organitza a l’Espai Òmnium Cultural de Manresa la presentació del llibre Poble català, posa’t a caminar. 40 anys de la marxa de la llibertat, escrit per Josep Calvet i Oriol Luján. Acompanyant els autors també hi intervindran Àngel Colom, membre de la columna Lluís Companys de la Marxa de la Llibertat, i Joaquim Alcoy, president de l’Associació Memòria i Història de Manresa. [+]

La Marxa per la Llibertat, que tingué lloc el 4 de juliol del 1976, fou la primera mobilització general de la societat civil dels territoris de parla catalana després de la dictadura franquista. Es gestà en el context de la transició espanyola per reclamar la recuperació de les llibertats democràtiques i el dret a l’autodeterminació.

Calvet i Luján estudien aquest episodi històric com a mostra representativa de l’enorme rellevància que tingué la lluita ciutadana en la recuperació de la democràcia després de la mort de Franco. A més, l’obra detalla aspectes que foren claus per a l’organització de la Marxa i explica la repressió policial patida per les persones manifestants, violència fruit de l’existència de complicitats entre institucions governamentals, cossos policials i sectors de l’extrema dreta.

INFORMACIÓ:

Data: 19.30h del divendres, 30 de setembre del 2016.

Lloc: Espai Omnium Cultural Bages: c/Sobrerroca 38, Manresa.

Entrada Lliure

PER SABER-NE MÉS:

A L'Avenç podeu llegir l'article "Temps d'amnistia. Les manifestacions de l'1 i el 8 de febrer de 1976 a Barcelona" de David Ballester i Manel Risques.

Josep Calvet també ha publicat a L'Avenç el llibre Les muntanyes de la llibertat. El pas d'evadits pels Pirineus durant la Segona Guerra Mundial (2008)

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.