La Guinea espanyola: un passat colonial amagat

Redacció L'Avenç

dilluns, 19 de setembre del 2016

Guinea

Estand de productes de Guineaa la Fira de Barcelona | © Arxiu Nacional de Catalunya

El Museu Etnològic de Barcelona us convida a repensar la memòria colonial a través de l'exposició "Ikunde. Barcelona, metròpoli colonial", que mostra la relació entre Barcelona i la Guinea continental. [+]

Entre el 1777 i el 1778, per mitjà dels tractats de Sant Ildefons i del Pardo, Portugal va cedir a Espanya l’illa de Fernando Poo (Bioko) i els seus drets comercials sobre la part adjacent del continent. El primer governador espanyol va prendre possessió de l’illa el 1858, però el seu domini no es va poder fer efectiu fins a dues dècades més tard. A més, el control sobre la zona continental, Río Muni, va haver d’esperar fins a 1885-1890. El 1926, tots dos territoris i les illes d’Annobón, Corisco, Elobey Gran i Elobey Petit van formar la Guinea Espanyola.

Barcelona, com a ciutat comercial i industrial que era, no va ser un port perifèric dins la complexa trama colonial espanyola, sinó un dels seus nòduls centrals. Des de finals del segle xix, la rica activitat industrial radicada a la Ciutat Comtal havia estimulat una important transferència d’inversions cap a aquella colònia llunyana, mentre els missioners claretians, des de la seva seu a Vic, s’encarregaven de les tasques d’evangelització de les poblacions autòctones. A mesura que es consolidava l’empresa colonial, l’explotació de les riqueses del territori —cacau, cafè i fustes nobles, principalment— es va veure secundada per una xarxa cada cop més nombrosa i diversa de colons i de projectes, alguns dels quals foren concebuts sota criteris científics.

IKunde

Accés principal al centre d'Ikunde | © Zoo de Barcelona

Un dels considerats majors triomfs va ser la creació, l’any 1959, del Centro de Experimentación y Adaptación Animal Ikunde, un nom que, avui en dia, és ben poc recordat a Barcelona. La instal·lació, situada a pocs quilòmetres de Bata, la capital de la Guinea continental, constituí la plataforma d’acció de l’Ajuntament de Barcelona en aquella colònia africana. i permetia l’exportació d’espècies exòtiques a zoològics europeus, incloent el de la Ciutat Comtal.

Avui dia, el vincle colonial amb Guinea és un record que pràcticament s’ha esborrat de la memòria de Barcelona. En queden algunes empremtes disperses al nomenclàtor, com els carrers de Fernando Poo o d’Iradier; alguns monuments, com el dedicat a Antonio López y López, fundador de la poderosa Compañía Trasatlántica, o l’edifici que va ser alhora residència familiar i seu de l’empresa, l’actual Hotel 1898, a la Rambla. La veritat és que la ciutat no té un relat institucional en que es faci ni la més mínima referència a la seva condició de metròpoli d’aquella colònia tropical.

A Guinea també tendeix a difuminar-se el rastre de la colònia espanyola, tot i que, a diferència del que passa a l’antiga metròpoli, aquesta empremta no es pot eliminar sense més ni més. El cert és, però, que poca gent recorda el jardí d’aclimatació d’Ikunde i la història del seu goril·la blanc. Avui, Ikunde és un barri degradat de la perifèria de Bata, una ciutat d’uns 250.000 habitants i capital econòmica del país, tot i que actualment hi ha en marxa diversos projectes per millorar-ne la precària urbanització. Tanmateix, al continent, i especialment a l’illa de Bioko, abans Fernando Poo, encara hi ha disseminades desenes de topònims com Prat, Mascarell, Sendrós, Casajoana, Tibidabo, La Barcelonesa o La Vigatana, vestigis de les antigues explotacions agrícoles catalanes.

Aquesta història i moltes més al Museu de Cultures del Món de Barcelona que acull, fins al 5 de febrer de 2017, l'exposició "Ikunde. Barcelona, metròpoli colonial" organitzada pel Museu Etnològic de Barcelona.

INFORMACIÓ:

Dates: fins al 5 de febrer de 2017

Lloc: Museu de Cultures del Món (Montcada, 12, Barcelona).

PER SABER-NE MÉS:

Us recomanem els següents quatre articles, disponibles al web del Museu, relacionats amb el contingut de la mostra: "Copito de Nieve, d'Ikunde a Barcelona", "Barcelona, metròpoli colonial?", "Els objectes d'Ikunde" i "Ikunde, un bocí de Barcelona a l'Àfrica central".

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.