"L'ús de la guerra" al Born

Redacció L'Avenç

dijous, 21 de abril del 2016

Sense-títol3-760x428

El cicle de reflexió "L'ús de la guerra", que comença aquest dijous, porta a El Born Centre de Cultura i Memòria referents internacionals en història contemporània per analitzar aspectes poc explorats de la Guerra Civil espanyola. La primera conferència, que porta per títol "La ruïna de la guerra", serà aquest dijous 21 d’abril (19h), i comptarà amb la participació de professors de la Universitat Lille 3 (França) i la Universitat de Toronto (Canadà). [+]

El cicle de reflexió "L'ús de la guerra", que comença aquest dijous, porta a El Born Centre de Cultura i Memòria referents internacionals en història contemporània per analitzar aspectes poc explorats de la Guerra Civil espanyola. La primera conferència, que porta per títol "La ruïna de la guerra", serà aquest dijous 21 d’abril (19h), i comptarà amb la participació de professors de la Universitat Lille 3 (França) i la Universitat de Toronto (Canadà).

Què s’ha de fer amb les ruïnes de la Guerra Civil? La relació que establim amb les ruïnes de la guerra depèn molt de la relació que establim amb el passat traumàtic del conflicte civil. Aquesta és la principal premissa a la qual pretén donar resposta la primera sessió d'aquest cicle programat per iniciar els actes de commemoració del 80è aniversari de la Guerra Civil espanyola que es celebra durant aquest any 2016.

Amb cinc diàlegs, El Born CCM convida reconeguts experts internacionals per posar el punt de mira en alguns dels aspectes que han estat significatius per construir una imatge i un ús del passat de la guerra i la revolució: la insubmissió popular als anys trenta a l’espai urbà de les grans ciutats industrials europees, entre les quals Barcelona; el significat atorgat a les ruïnes de guerra en democràcia; la descomposició del Guernica de Picasso; la tornada al centre de l’actualitat de l’exili i la diàspora; i el llegat de la desaparició forçosa inacabada i la impunitat que expressa.

Amb aquest objectiu, en cada sessió hi haurà dos experts en la temàtica que exposaran el tema i dialogaran sobre alguns dels aspectes més importants per comprendre’l des de diverses perspectives, per acabar donant la paraula al públic assistent perquè pugui dir-hi la seva i enriquir el debat.

La primera de les sessions anirà de la mà del professor de la Universitat Lille 3 de França, Stéphane Michonneau, i de la professora de la Universitat de Toronto, Marta Marín, es posaran a debat aspectes com ara la política ambiciosa de conservació d’algunes ruïnes per part del franquisme, amb uns criteris de conservació estretament lligats a la promoció de la propaganda de la dictadura, com en el cas de Belchite.

Avui, a Catalunya, Aragó i l’antic front de Madrid, es multipliquen els projectes vinculats a l’apogeu del turisme de guerra, un aspecte de vital importància a l’Europa del nord. Malgrat tot, aquests intents troben dificultats de tota mena que cal analitzar. Això és el que es pretén fer en aquesta sessió.

Aquest serà el programa de les diverses comunicacions de cicle:

PROGRAMA DE PONÈNCIES

21 d'abril: La ruïna de la guerra (19h)

Stéphane Michonneau (Professor a la Universitat Lille 3, França)

Marta Marín (Professora a la Universitat de Toronto, Canadà)

26 d'abril: Les variacions de Gernika (19h)

Guillermo G. Peydró (Cineasta i Doctor en Història de l'Art)

Lidia Mateo (Professora del Centro de Ciencias Humanas y Sociales)

4 de maig: Espai Urbà, protesta política i repressió a la Barcelona dels anys 30 (19h)

Chris Elham (Professor a la Saint Louis University)

Jordi Font (Director del Museu Memorial de l'Exili)

12 de maig: L’exili de 1939 en l’Europa de les diàspores (19h)

Francesc Vilanova (Professor a la Universitat Autònoma de Barcelona)

Cèsar Calmell (Professor a la Universitat Autònoma de Barcelona)

19 de maig: Fonts d’impunitat del règim: de l’Alemanya nazi a l’Espanya franquista (19h)

Rainer Huhle (Vocal del Comitè contra les Desaparicions Forçoses de la ONU)

Mercè García Arán (Professora a la Universitat Autònoma de Barcelona)

INFORMACIÓ:

Data: 21 d'abril a les 19h (primera sessió)

Lloc: Edifici annex d’El Born CCM (C/ Comercia, 5, Barcelona)

PER SABER-NE MÉS:

Adjuntem una tria de textos publicats a L'Avenç que tenen relació amb la guerra civil. En primer lloc, Michael Richards publicà un estudi valuós sobre com la memòria històrica de la guerra civil ha estat recordada i representada al llarg del franquisme i de la democràcia. La seva aportació, però, no està exempta de mancances significatives. I Genís Barnosell les analitza a "Fent memòria de la guerra" (núm. 420, febrer de 2016). Trobem interessant, així mateix, l'editorial que va aparèixer al número 418 (desembre de 2015), intitulat "40 anys sense Franco". També volem fer referència a un llibre de l'exdirector de L'Avenç, José Luis Martín Ramos, Territori capital, publicat l'any 2015. Aquesta segona part d’una història de la guerra civil a Catalunya aboca llum sobre un període decisiu però habitualment menystingut en les obres que parlen del conflicte, el que va dels fets de maig del 1937 a la caiguda de Catalunya, tot i que es tracta del període més llarg de la guerra i aquell en què la seva dimensió militar va afectar plenament Catalunya. Hem triat, per acabar, l'article "Recuperació de la memòria històrica o reparació moral de les víctimes?" (núm. 314, juny de 2006), d'Andreu Mayayo, que parla dels primers anys de la Transició.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.