L'exposició Tòtems al Museu Blau

Redacció L'Avenç

dilluns, 14 de març del 2016

noticia-Totems

El Museu Blau inaugura demà, 16 de març, a les 19h, l'exposició 'Tòtems. Fotografies de Guillem Vidal', que neix a partir de l'observació de la natura i associa els elements naturals amb rostres, personatges o éssers. [+]

Demà, 16 de març, a l'espai Ciència i + del Museu de Ciències Naturals-Museu Blau de Barcelona, a les 19h, s'inaugura l'exposició 'Tòtems. Fotografies de Guillem Vidal', un conjunt d’imatges que s’inspiren en el joc d’observar el cel i establir relacions entre els núvols i les formes que s'hi poden identificar. Amb aquesta mirada, Guillem Vidal s’endinsa en la natura i captura rostres i perfils que sorgeixen d’arbres, roques, arrels, troncs caiguts. Aquests éssers, quan són fotografiats es converteixen en tòtems que reflecteixen el poder de la natura i ens recorden quin vincle hi tenim.

L’exposició s’estructura en dues parts: "Retrats" i "Màscares i mirades". A "Retrats", un enquadrament determinat permet donar vida a diversos personatges de la natura que ens poden recordar màscares primitives, africanes o orientals, però també retrats constructivistes, expressionistes o cubistes. A la sèrie "Màscares i mirades" Vidal afegeix un altre ingredient: a partir d’elements parcials de la natura que deixen entreveure ulls, caps d’animals o perfils, construeix una identitat amb l’artifici de la simetria. D'aquest procediment en sorgeixen personatges bells i monstruosos, híbrids que no existeixen i que ens connecten directament amb la literatura fantàstica — H.P. Lovecraft, per exemple—, els monstres de ciència-ficció —l’'Alien' de H.R. Giger— o els simis humans de la pel·lícula 'El planeta dels simis'.

'Tòtems' parteix d’un joc que mostra com la mirada sap veure, escollir i aïllar certs elements del seu entorn natural per dotar-los d’identitat, actitud i personalitat. Així, la mirada de Guillem Vidal origina una galeria de personatges que ens suggereixen diversos estils artístics i que, com afirma l’autor, reflecteixen el poder de la natura amb mirades de desaprovació per la nostra conducta poc curosa amb la Terra.

Guillem Vidal (1955) és diplomat en Disseny Gràfic per l’escola Eina, i dirigeix el seu propi estudi des de 1985.

INFORMACIÓ:

Data: del 16 de març al 25 de setembre

Lloc: Espai Ciència i + del Museu Blau de Barcelona (Pl. Leonardo da Vinci, 4-5)

Entrada gratuïta

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.