L'Avenç dóna visibilitat a les ciutats invisibles

Redacció L'Avenç

dimecres, 25 de maig del 2016

ciutats

L'Avenç dóna visibilitat a les ciutats invisibles de la Catalunya metropolitana en un llibre que es va presentar ahir al vespre a La Mina: Les ciutats invisibles, del periodista i historiador Marc Andreu. [+]

Les ciutats invisibles. Viatge a la Catalunya metropolitana” pren el nom de les cròniques de realisme màgic que Italo Calvino recrea a la novel·la homònima, tot recollint les descripcions que Marco Polo va fer dels indrets més remots i fantàstics de l’imperi mongol. Ara, però, amb l’objectiu de fer una sèrie de reportatges que indaguen en la realitat dels barris metropolitans, tan castigats per la crisi.

“La invisibilitat és ben patent en els mitjans de comunicació que, en general, dediquen poc temps a aquesta realitat. I això, no obstant, no impedeix que les ciutats invisibles es facin notar cada vegada més i que, fins i tot, es comencin a fer visibles als ulls de molta més gent que la que viu en elles”, escriu el periodista i historiador Marc Andreu (Barcelona, 1973) en l'epíleg del llibre.

Les ciutats invisibles. Viatge a la Catalunya metropolitana recull en un sol volum els disset reportatges que Marc Andreu va publicar a L’Avenç entre el 2014 i el 2015 amb una versió actualitzada de l’epíleg amb les conclusions sobre la realitat d’aquests municipis i un pròleg del periodista Jordi Évole, fill de Cornellà de Llobregat: “Per a mi, al barri hi ha les millors històries, les més amagades, aquelles que normalment el poder vol posar sota la catifa perquè l'incomoden, perquè l'avergonyeixen. (…) Les coses han canviat, però tampoc tant. En molts casos, les ganes de mirar cap a un altre lloc es mantenen intactes”.

Els municipis retratats són Badalona (Salut i Llefià), Badia del Vallès, Barcelona (Besòs, Sancho d’Àvila, Zona Nord, Zona Franca), Cornellà de Llobregat, El Prat de Llobregat (Sant Cosme), L'Hospitalet de Llobregat (Bellvitge), Igualada, Santa Margarida de Montbui, Rubí, Salt, Sant Adrià de Besòs (La Mina), Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Tarragona i Terrassa (Ca N’Anglada).

Des de la Biblioteca Font de La Mina

LesciutatsinvisiblesLaMina1web

Justament en la data en què se celebra el primer aniversari de les eleccions municipals, L’Avenç ha volgut posar el focus sobre els municipis revisitats en els reportatges des d'un dels seus epicentres, el barri de La Mina de Sant Adrià de Besòs.

Josep M. Muñoz, director de L’Avenç explicà anit que la intenció de la revista amb aquest encàrrec era “posar atenció a una realitat a la que, en general, se'n sol parar molt poca" i d'una preocupació "que enllaça amb la nostra trajectòria com a revista i el clima del catalanisme de quatre dècades enrere, quan va incorporar els denominats 'altres catalans'". Però també la voluntat de subratllar "una historiografia progressista i un periodisme compromès, en la línia de Josep Maria Huertas Clavería" com una contribució a “canviar les coses. Un esforç de visibilitat que és el primer i l'imprescindible per a tots els passos que hem de fer” per fer front a les desigualtats socials agreujades per la crisi econòmica i política. Podeu llegir la seva intervenció aquí.

Marc Andreu va començar agraint als seus mestres de periodisme la crida a trepitjar els llocs com un requeriment que sembla obvi però no ho és. Va reivindicar el periodisme lent, atent a la geografia humana i urbana, capaç de fer visibles la diversitat i fer aflorar les desigualtats. Les seves #ciutatsinvisibles no són les del realisme màgic de Marco Polo sinó les del realisme social.

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va manifestar el seu compromís de no desentendre’s de La Mina com una llarga batalla per la visibilitització, com la de la ciutadania, la gent que treballa en silenci i que necessita de polítics i mitjans de comunicació per donar-los veu. Un any després de ser escollida alcaldessa, també va explicar el seu pas d'invisible a visible davant els grups polítics i econòmics i es va declarar oberta sempre al diàleg, sense por al conflicte i als canvis en les formes polítiques de governança.

L’alcalde de Sant Adrià, Joan Callau, va cloure l’acte recordant l’origen de tantes vivendes del país com les de La Mina i fent un paral·lelisme de trets comuns entre les diverses ciutats invisibles. Reivindicà el treball per dignificar aquests barris com una lluita per la llibertat i el desenvolupament dels ciutadans, en especial des de La Mina, una realitat que considera que segueix sent ignorada víctima de l’estigmatització i el prejudici.

A continuació es va obrir un torn de paraules en què diversos veïns van poder presentar les seves queixes i reivindicacions sobre el present i el futur del barri als alcaldes, als quals van lliurar també un manifest. Aquestes intervencions s'afegien a la protesta veïnal que va tenir lloc a l'entrada de la Biblioteca, abans de començar l'acte, tal i com va recollir TV3 en declaracions dels portaveus de l'associació de veïns i de la plataforma Stop Crematori.

A l’acte també hi ha assistit l'alcaldessa de Badia del Vallès, Eva Menor, i la regidora de L’Hospitalet Mercè Perea, així com nombrosos regidors dels ajuntaments de Sant Adrià i Barcelona.

Més presentacions en ciutats metropolitanes

Al llarg de les properes setmanes anunciarem presentacions territorials arreu del país, per portar Les ciutats invisibles, ara en forma de llibre, a les ciutats que n’han estat protagonistes.

Més informació aquí.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.