L’ARCA, instal·lació performativa a la Biblioteca de Catalunya

Redacció L'Avenç

divendres, 15 de gener del 2016

Arca BC

El projecte L’ARCA, instal·lació artística, forma part del treball en procés que sota el nom de KENOSI, venen desenvolupant els artistes ASUNCIÓN + GUASCH durant els darrers anys. Està instal·lada a la Biblioteca Nacional de Catalunya i s'acompanya d'una acció performativa el dimarts 19 de gener de 2016 a les 20h. [+]

Aquest projecte va veure la llum, per primera vegada, al Museu Molí Paperer de Capellades, entre novembre de 2009 i gener de 2010, i es pot visualitzar en un vídeo enregistrat en aquella ocasió.

Asunción+Guasch són els artistes visuals Josep Asunción (Barcelona, 1963) i Gemma Guasch (Barcelona 1966). Des de 1995 treballen junts com a parella artística i també dinamitzant projectes col·lectius que sovint busquen una resposta participativa dels assistents, com els darrers Projecte escolta (amb l’ICIP),Vulnerables (amb l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat) o Desdir per dir (amb Eumo/Cafè Central). Els darrers deu anys treballen en el work in progress Kenosi, que inclou accions performatives com ara Arca (al Museu Molí Paperer de Capellades i ara a la Biblioteca de Catalunya), Vishnudha (a la Fundació Espais, Girona) o Ajna (al Centre d’Art Santa Mònica, Barcelona).

El dia 19 de gener de 2016, a les 20h, la instal·lació passarà a ser un dispositiu performatiu, de tal manera que es veurà modificada: el text s’anirà buidant de mots per la participació activa dels assistents a l’acció. En aquest buidar-se, que és físic, el text es refà una vegada i altra, lliurant-se als participants, alliberant-se de les parets que el contenen i el fan visible. A mesura que desapareixen els mots, apareixien nous poemes, que acabaven desapareixent per tal de fer-ne aparèixer de nous... La paraula - llum, atrapada en el paper, s’esborra del seu suport físic per a perdre’s en l’espai (projectant-se per les parets, mobiliari i assistents dins la sala) i el temps. Durant la performance, alguns dels poetes participants també diran poemes.

Trobareu més info aquí.

INFORMACIÓ:

LLOC: Biblioteca de Catalunya (Hospital, 56, Barcelona)

DATES: Fins al 5 de febrer. Perfomança el dimarts 19 a les 20h.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.