Kim Manresa. Fotografies. Nou Barris 1970-1980

Redacció L'Avenç

dimecres, 03 de agost del 2016

Kim Manresa

L’exposició ‘Kim Manresa. Fotografies. Nou Barris 1970-1980’ reivindica l’orgull i les lluites socials del districte a través de la mirada d’un veí il·lustre a la marquesina de la Via Júlia de Barcelona. La mostra està integrada per 39 fotografies emmarcades en els diferents barris en els anys d’intens activisme veïnal de la Transició. [+]

L’exposició reivindica i dóna visibilitat a l’obra de Kim Manresa (1961), fotògraf fill de Nou Barris. Són imatges que parlen d’uns anys d’intens activisme veïnal, d’incomptables reivindicacions fetes per aconseguir millores socials i de les constants exigències als poders públics perquè dotessin el conjunt del districte de serveis bàsics inexistents. I que, al mateix temps, apropen escenes quotidianes de la vida a les Cases Barates o a les Cases del Governador i a les diferents obres que han anat modificant la morfologia del districte.

Un testimoni únic, doncs, d’una dècada de lluita –anònima i perseverant- dels veïns i les veïnes per millorar les condicions de vida de tots, i de conquestes com el naixement de l’Ateneu Popular, que han configurat l’ADN i l’orgull de ser Nou Barris. La marquesina de la Via Júlia, punt de confluència dels barris de Prosperitat, Verdún, Porta, Guineueta i Trinitat Nova, s’ha convertit en el punt neuràlgic de la vida ciutadana a Nou Barris. Precisament perquè es tracta d’un dels territoris d’urbanització més recent a la ciutat de Barcelona, el seu patrimoni històric no compta amb elements d’una antiguitat similar a la dels de la restes de la ciutat, ja que durant les successives etapes històriques de la ciutat i fins a principis del segle XX els territoris corresponents a l’actual districte de Nou Barris eren terres de conreu dependents de masies que en l’actualitat constitueixen la major part del patrimoni històric del districte. Així doncs, la història de Nou Barris és, sobretot, la història d’aquests moviments socials, de les lluites veïnals per aconseguir els serveis més bàsics i de la solidaritat entre persones com a motor del desenvolupament urbà.

Nou Barris compta amb poques figures amb el reconeixement internacional del fotògraf Kim Manresa. Per això, donar difusió a la seva obra i a la seva vinculació amb el districte contribueix no només a donar visibilitat a la història del districte i de la seva gent, sinó també a millorar la imatge de Nou Barris i a eliminar estereotips que vinculen aquest territori únicament amb situacions de molta marginalitat social. Per aquesta motiu, per tal de donar a conèixer i posar en valor al territori de Nou Barris la seva obra i a partir de la proposta de la Coordinadora d’Associacions de Veïns i Entitats de Nou Barris, s’ha produït aquesta exposició per tal de reivindicar i donar visibilitat a la seva obra i a la seva relació amb els barris i amb la història del districte repassant deu anys d’història de Nou Barris (1970-1980) a través de les seves imatges. Paral·lelament a la producció de l’exposició per a exteriors, pensada inicialment per a la marquesina, s’ha produït una versió per a interiors, de mides més reduïdes i un material més rígid, per a la seva itinerància per equipaments del districte i de la ciutat.

Kim Manresa va néixer l’any 1961 a Nou Barris. Amb només tretze anys va començar a fotografiar els diferents barris del districte i les seves lluites veïnals. Va fer-ho, sempre en primera línia, amb la càmera que van regalar-li els seus pares. Va publicar les seves primeres fotografies al diari Tele/eXpres i actualment és fotoperiodista a La Vanguardia. Després de més de quaranta anys de professió està considerat un dels més grans fotògrafs europeus. Les seves imatges -compromeses amb el paisatge urbà i el veïnat que l’habita- han nodrit llibres i exposicions, moltes d’elles fruit dels diferents viatges que ha fet pel món. Fotògraf de mirada radical, sense concessions, ha estat guardonat en diverses ocasions amb el premi Fotopress, i ha rebut també l’Agustí Centelles (1999) i l’UNICEF (2001).

INFORMACIÓ:

Lloc: Marquesina de la Via Júlia de Barcelona

Data: Fins al 31 d'agost

PER SABER-NE MÉS:

Us recomanem el llibre Barris, veïns i democràcia. El moviment ciutadà i la reconstrucció de Barcelona (1968-1986) de Marc Andreu Acebal editat per L'Avenç el 2015 on podreu descobrir més informació sobre els moviments populars antifranquistes de Barcelona durant la dictadura i també Les ciutats invisibles (2016), del mateix autor, en què es dóna visibilitat a barris i ciutats de la Catalunya metropolitana, sovint allunyats dels focus d'atenció.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.