Joaquim Gomis. Foneria Gimeno

Redacció L'Avenç

divendres, 20 de maig del 2016

Foneria Gimeno

La Fundació Joan Miró presenta la mostra fotogràfica Joaquim Gomis. Foneria Gimeno, una mirada molt particular sobre l’evolució de l’escultura catalana dels primers quaranta anys del segle xx.

La selecció inclou onze imatges que documenten la visita de Joan Miró i Joaquim Gomis, amic de l’artista i fotògraf amateur, a la Foneria Gimeno als anys quaranta, en plena postguerra. El taller estava situat en un solar del centre històric de Barcelona, on es treballava a l’aire lliure. Entre el material de rebuig acumulat a la foneria, Gomis va trobar peces al·lusives al culte als líders de la dictadura franquista i restes d’etapes artístiques anteriors a la República. Una espècie d’assemblage improvisat, que Gomis va saber retratar amb fina ironia, tal com tocava en aquella època de restriccions de tota mena, segons apunta Martina Millà, responsable de projectes de la Fundació Joan Miró.

La selecció d’imatges posa en relleu la mirada sensible i aguda de Gomis, capaç de construir tota una al·legoria sobre l’evolució de l’escultura catalana de les primeres quatre dècades del segle XX a partir de les peces oblidades als racons més insospitats de la foneria: el Picasso modernista de Pau Gargallo en contrast amb la solidesa d’un bust commemoratiu; peces d’estil noucentista arxivades en lleixes de difícil accés; pols i teranyines cobrint els rostres dels prohoms oblidats; les matèries primeres d’on tot allò, sense distinció, havia sorgit. I l’abisme que representen els nous plantejaments escultòrics com els de Joan Miró.

Joaquim Gomis i Serdañons (Barcelona, 1902-1991) va ser empresari, fotògraf, promotor artístic i primer president de la Fundació Joan Miró de Barcelona (1972- 1975). Durant més de cinc dècades, va desenvolupar una àmplia i rigorosa producció fotogràfica, que va estar vinculada amb els posicionaments artístics més avançats de la seva època. Va ser membre fundador d’ADLAN (Amics de l’Art Nou, 1932-1936) i de Club 49 (1949-1971), dos dels grups més actius en la difusió de l’art d’avantguarda a Catalunya entre 1930 i 1970.

INFORMACIÓ:

Lloc: Fundació Miró. Parc de Montjuïc (Barcelona). T +34 934 439 470

Data: Fins al 18 de setembre de 2016

PER SABER-NES MÉS

Recomanem aquest article de Joan M. Minguet sobre el catalanisme en Joan Miró, que va publicar a L'Avenç 372, d'octubre de 2011. "El compromís discret de l’art. Joan Miró, Catalunya i a democràcia"

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.